Victor Stănculescu, suspect în Dosarul "Mineriada". Fostul ministru, audiat la Parchetul General
Fostul ministru al Apărării, Victor Athanasie Stănculescu, s-a prezentat, miercuri, la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoștință că are calitatea de suspect în dosarul "Mineriada". Înainte de Stănculescu, în faţa procurorilor au venit şi Ion Iliescu şi Virgil Măgureanu, amândoi fiind puşi sub acuzare pentru infracţiuni împoriva umanităţii.
"Am aflat că s-a deschis din nou urmărirea penală, atât", a spus Victor Athanasie Stănculescu, la plecarea de la Parchet.
Întrebat dacă a avut vreo implicare în cazul evenimentelor din 13-15 iunie 1990, Victor Athanasie Stănculescu a spus că în acea perioadă el se afla în Germania.
"Am spus în martie că programul meu ca ministru al Apărării, la sfârșitul lui iunie, 13-15, voi fi la desființarea Tratatului de la Varșovia, la Berlin", a declarat fostul ministru al Apărării.
Citește și: Dosarul Mineriadei - Ion Iliescu, URMĂRIT PENAL pentru infracţiuni contra umanităţii
La Parchetul General au mai venit dimineață fostul președinte Ion Iliescu și fostul director al SRI Virgil Măgureanu, puși sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității în acel același dosar.
"Prin ordonanța nr. 47/P/2014 din data de 16 octombrie 2015, procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice și efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g și j din Codul penal constând în reprimarea violentă a manifestației din Piața Universității, din dimineața zilei de 13 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane și rănirea prin împușcare a altor trei, precum și vătămarea corporală și lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane în zilele de 14 și 15 iunie 1990, ca urmare a atacului violent declanșat de către muncitori din unele centre industriale și bazine carbonifere din țară", a anunțat Parchetul General într-un comunicat de presă.
Prin aceeași ordonanță s-a dispus extinderea urmăririi penale cu privire la participarea altor persoane la săvârșirea acestor fapte.
"În perioada următoare vor fi audiate persoanele față de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii contra umanității prev. de 439 lit. a, g și j din Codul penal și care la data evenimentelor dețineau funcții de conducere la nivelul structurilor civile și militare ale statului, precum și în cadrul unor unități economice", se precizează în comunicat.