Dosarul oncologilor: Medicamente expirate, prescrise imaginar. Care sunt companiile farmaceutice implicate

| 29 iul, 15:14

Procurorii DNA au descoperit la perchezițiile efectuate în dosarul medicilor oncologi medicamente expirate pentru care s-ar fi alocat fonduri de la bugetul de stat, dar care în realitate nu ar fi fost folosite, au declarat pentru Agerpres surse judiciare. Practic, medicii încasau comisioane de la companiile farmaceutice pentru reţete prescrise unor pacienţi inexistenţi.

Sursele judiciare citate de Agerpres au explicat că printre medicamentele găsite la percheziţii unele erau expirate, dar plătite din buget către producător, aducând astfel profit medicului care le-a prescris.

Medicamentele erau comandate ca și cum ar exista pacienți care trebuie să beneficieze de schema de tratament, foarte scumpă și decontată din bugetul de stat. Astfel, medicul beneficia de comision de la firma de medicamente prin sponsorizare, excursii, participări la congrese. În realitate, arată anchetatorii, tratamentul nu era necesar pentru că nu existau pacienți cărora să le fie prescris.

Această modalitate ar fi condus la direcționarea fondurilor alocate în funcție de interesele operatorilor farmaceutici agreați, la prejudicierea Fondului de Asigurări de Sănătate și la apariția unor sincope în asigurarea altor produse integrate în schemele terapeutice ale pacienților, cu consecințe în afectarea calității și continuității actului medical.

Ancheta DNA privind corupția din domeniul farmaceutic ar viza 11 firme importante, printre care mari producători de medicamente, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Sursele au arătat că pe lista firmelor implicate se află Roche România, structură a concernului multinațional ROCHE (producător de medicamente), Actavis SRL (producător/distribuitor de medicamente), dar și Pfizer România SRL (companie biofarmaceutică), Teva Pharmaceuticals România SRL (companie farmaceutică), Novartis Pharma Services (producător de medicamente), Alvogen România SRL (producător de medicamente), Sandoz Pharma Services SRL (companie farmaceutică), Glaxosmithkline România SRL (producător de medicamente), Egis Internațional (companie farmaceutică), Romastru Trading (distribuitor de medicamente), Glenmark Pharmaceuticals SRL (producător de medicamente).

Potrivit surselor citate, din cercetările efectuate a rezultat că, în ceea ce privește activitatea derulată de Roche România SRL și Actavis SRL, aceasta a fost coordonată, în scopul prescrierii cu predilecție a produselor acestor companii pentru maximizarea vânzărilor/profitului, de către Dan Zamonea, fost director general la Roche România SRL, Teodor Lucuță, fost director economic la aceeași firmă, și Dan Ivan, director general la Actavis SRL.

În acest dosar, marți au fost efectuate percheziții în București și în județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, faptele fiind săvârșite în perioada 2012 — 2015, conform DNA.

Sursele judiciare arată că ar fi implicați șefi de clinici și secții de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate — subprogramul oncologie, precum și un președinte al Comisiei de oncologie, un inspector la DSP Mureș, care controlează farmacii, și peste 10 reprezentanți zonali ai firmelor de medicamente.

Unii dintre medicii implicați fac parte din comisiile de achiziții de medicamente organizate la nivelul spitalelor și ar fi pretins și primit foloase sau furnizorii le ofereau avantaje.

Citeşte şi: Medicamente scumpe, găsite de procurorii DNA la cabinetele medicilor oncologi

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ