Dreapta Băsescu/Udrea – şuetă anti-PDL la GDS
Previzibilul transfer al Elenei Udrea de la PDL la PMP se amână. Prin urmare, democrat-liberala aruncă pe piaţă noi scenarii, doar-doar se va configura o formulă care să-i permită să preia moştenirea Dreptei sub îndrumarea lui Traian Băsescu.
Din moment ce partidele şi partiduleţele de dreapta nu preau au de lucru şi nici nu intenţionează să îşi asume rolul unei opoziţiei oneste, ele sunt implicate în propriul lor război cu PDL. În acest registru a decurs dezbaterea de la GDS, cu Elena Udrea în rolul de principală protagonistă.
Fosta consilieră de la Cotroceni a reluat tema unificării Dreptei, de această dată lansând o invitaţie şi către PNL, în sensul refacerii Alianţei DA. Activismul Elenei Udrea din ultima perioadă nu este întâmplător. Alegerile pentru Parlamentul European se apropie, iar în zona partidelor de dreapta nu s-a cristalizat încă nicio formulă care să intre cu şanse în competiţia electorală. PMP-ul răsuflă din greu, în condiţiile în care cu excepţia lui Traian Băsescu, nu există nici lideri vocali şi nici structuri în teritoriu care să permită “popularilor” să spere la un scor bun în scrutinul din luna mai.
În acest context, previzibilul transfer al Elenei Udrea de la PDL la PMP se amână. Prin urmare, democrat-liberala aruncă pe piaţă noi scenarii, doar-doar se va configura o formulă care să-i permită să preia moştenirea Dreptei sub îndrumarea lui Traian Băsescu. De remarcat că poziţionarea în raport cu Crin Antonescu a fost una nuanţată – a anunţat că l-ar putea vota pe liderul liberal într-un eventual tur doi la prezidenţiale, însă doar ca pe un rău necesar.
La dezbatere a participat şi Cristian Preda, care a profitat de moment pentru a-i aduce, din nou, a nu ştiu câta oară, elogii lui Traian Băsescu. "Sunt unii, şi suntem aici prezenţi, care vor o unitate şi pornesc de la constatarea foarte simplă că actorul cel mai important din România, din familia PPE, este Traian Băsescu. Sorry, nu e altcineva, nu e nici actualul preşedinte al PDL, nu e nici fostul preşedinte al PDL, nu e nici doamna Udrea, nu e nici Preda, nu e nici Stolojan! (…) Eu vreau o listă Traian Băsescu în alegerile europarmentare, cred că nu avem resurse alternative", a susţinut europarlamentarul PDL.
Nu în ultimul rând, şi liderul Forţei Civice, Mihai Răzvan Ungureanu a militat pentru coagularea forţelor de dreapta, blamând totodată atitudinea PDL. Fostul premier a acuzat conducere democrat-liberală că are avea o "atitudine profund izolaţionistă".
În tot acest tablou, devine evident că stabilirea unor punţi de dialog între PDL şi partiduleţele-satelit care gravitează în jurul lui Traian Băsescu este cvasi imposibilă. Iar un PDL pus la zid de toate celelalte formaţiuni de dreapta va permanentiza conflictul şi va accentua disensiunile.
Ceea ce înseamnă ce pentru toate partidele care activează în spectrul dreptei, va fi imposibil să se prezinte onorabil şi convingător la scrutinul pentru Parlamentul European. Percepţia guvernărilor dezastruoase de dreapta încă domină opinia publică, realitate ce va fi pe deplin observabilă în alegerile din primăvară.