Economia României, spectaculoasă pentru Financial Times
Financial Times a publicat recent un material de analiză extrem de favorabil țărilor emergente din Europa de Est, printre care și România.
Analiza prestigioasei publicații subliniază redresarea accentuată, punând-o în antiteză cu stagnarea din zona euro și se întreabă dacă recentele cifre date publicității despre evoluția PIB-uluu țărilor din zonă nu sunt oare de natură să schimbe sensul tradițional al valului emigrației, dinspre vest spre est. Perla coroanei este, evident Polonia, care a avut o expansiune mai mare decât se aştepta, de 1,9%, de la numai 0,8% în trimestrul doi, dar sunt amintite și România și Ungaria care, potrivit analizei Financial Times, se descurcă foarte bine. În timp ce Ungaria a avut o creştere de 1,7% comparativ cu previziunea aşteptată de 0,8% şi o expansiune de numai 0,5% în trimestrul al doilea, în România creşterea a atins nivelul sclipitor de 4,1%, faţă de 1,5% în precedentele trei luni. Economiştii previzionează acum o creştere de 2,5% a PIB pentru anul întreg.
Aceste analize și pronosticuri economice obiective vor avea ecou și în politica românească, având în vedere că principalele critici aduse de către opoziție guvernului USL condus de Victor Ponta au fost eminamente pe teme economice. Premierul român își vede în prezent confirmate rezultatele și apreciate eforturile de guvernare de la cel mai înalt și obiectiv nivel.
Din punct de vedere propagandistic, adversarii politici ai USL intră astfel într-o veritabilă criză de comunicare, fiind nevoiți să identifice cât mai rapid noi căi de atac împotriva adversarilor politici dar și de comunicare cu electoratul propriu, care riscă să fie în mare măsură debusolat și pierdut în urma anulării argumentelor și a discursului uzual pe teme economice practicat până în prezent.