Economica.net: Câţi bani scot lunar românii ca să sprijine eolienele
Odată cu intrarea în vigoare a legii care prevede exceptarea de la plata certificatelor verzi de către industria energo intensivă, populaţia şi micii consumatori de energie vor trebui să achite suplimentar circa 0,70 cenţi în fiecare lună.
Micii consumatori de energie din România vor trebui să achite suplimentar 8,5 euro anual(circa 36 de lei), timp de 10 ani, în factura la curent pentru a compensa ajutorul de stat acordat industriei energointesive care, de la 1 decembrie, este exceptată de la plata certificatelor verzi. Plata suplimentară lunară este aşadar cifrată la circa 0,70 cenţi
Am ajuns la această sumă împărţind valoarea anuală a ajutorului de stat la numărul de consumatori de energie din România, mai puţin cei 300 din marea industrie. Astfel, 75 de milioane de euro anual la 9 milioane de mici consumatori , dau sumele deja menţionate.
Este pentru a doua oară în ultimii ani când consumatorilor de energie din România li se impune să sprijine, prin factura la curent, un anumit sector economic.
Din 2011, de când industria regenerabilelor a luat avânt, populaţia si firmele le subvenţionează activitatea, prin sistemul certificatelor verzi. În factura la curent pentru populaţie, ponderea certificatelor verzi a ajuns, în ultimii doi ani, la circa 10%, circa 10 lei lunar sau 2,2 euro, la o factură medie de 100 de lei. Odată cu legea ce intră în vigoare de la 1 decembrie, consumatorii de energie electrică din România, mai puţin 300 de mari fabrici, vor trebui să achite în plus încă 0,70 cenţi, ceea ce ridică subvenţia pe care micii consumatori din România trebuie s-o acorde, cumulat, regenerabilelor şi industriei energointensive la aproape 3 euro pe lună.