ECONOMICA.net: Energia din resturi vegetale a început să fie contorizată
Pentru prima dată, Transelectrica a început să contorizeze distinct energia produsă în centrale electrice care funcţionează pe bază de deşeuri vegetale. 0,5% din energia Româniiei este produsă în acest tip de centrale
Pentru prima dată în istorie, azi 2 august, o cantitate de energie din biomasă de 33 de MW era livrată în Sistemul Energetic Naţional. La ora 14.45, ponderea energiei din biomasă era de 0,5% din total producţie. Este a doua premieră din acest an după ce energia fotovoltaică a început să fie contorizată de Transelelectrica în primăvara acestui an.
Potrivit lui Octavian Lohan, directorul Dispecerului Energetic Naţional, centralele pe biomasă livrau şi până în prezent energie în SEN însă nu erau dispecerizabile din cauza prevederii ca numai unităţile de peste 10 MW să aibă acest statul. O schimbare a legii a permis şi dispecerizarea centralelor cu capacităţi mai mari de 5 MW.
Biomasa poate fi rumeguşul, resturi de trestie, precum şi diferite plante energetice.
În acest moment, în SEN se introduce energie din şase surse: hidro, carbuni, gaze naturale, nuclear, eolian, fotovoltaic şi biomasă. Dintre sursele de energie „curate” cea mai mare pondere o are eolianul. Aproape 3.000 de MW eolieni sunt acum conectaţi la sistem, 200 fotovoltaici şi 33 din biomasă.
Ponderea energiei „verzi” a crescut constant în ultimii doi ani astfel încât, într-o zi cu vânt, ponderea electricităţii din surse regenerabile poate ajunge şi la 30% din total.
Energia din surse regenerabile este subvenţionată de toţi consumatorii din România prin sistemul certificatelor verzi. Pentru fiecare MWh livrat în sistem eolianul primeste 1 certificat verde, biomasa la fel , în timp ce fotovoltaicul primeşte două certificate verzi. Valoarea unui certificat verde este de circa 50 de euro