Economica.net: Peste un milion de români care şi-au asigurat locuinţa riscă să nu primească despăgubiri
Autoritatea de Supraveghere Financiară arată, într-un document consultat şi de ECONOMICA.NET, faptul că nivelul capitalurilor proprii ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor permite subscriserea a maximum 1,2 milioane de poliţe obligatorii de locuinţă.
La finele lunii iulie, potrivit poropriilor statistici, Pool-ul avea în portofoliu în jur de 1,55 milioane de poliţe ceea ce înseamnă că subscrie în afara normelor de prudenţialitate impuse de ASF. Din motive comparabile, care ţin tot de inadecvarea capitalului, companiile Astra şi Carpatica au ajuns în proceduri de redresare financiară, scrie Economica.net.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor ar putea funcţiona, în acest moment, în afara normelor de prudenţialitate impuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Un document conceput de ASF la finele lunii iunie arată că entitatea care se ocupă cu gestionarea asigurărilor obligatorii de locuinţă avea un nivel al capitalurilor proprii care îi permitea să subscrise maximum 1,2 milioane de poliţe la actualul nivel de preţ. Cu toate acestea la finele lunii iulie, PAID avea în portofoliu aproximativ 1,55 milioane de poliţe, cu mai mult de 350.000 peste nivelul considerat prudenţial de normele ASF.
Reamintim că, din motive asemănătoare, companii private cum sunt Astra sau Carpatica au fost puse în proceduri de redresare financiară.
Pentru ca PAID să funcţioneze acum în condiţii de legalitate şi prudenţialitate, ar fi fost necesară o majorare de capital care, din informaţiile ECONOMICA.NET nu a avut loc. ASF nu a răspuns solicitărilor ECONOMICA.NET în acest sens în timp ce PAID, prin vocea directorului executiv, Nicoleta Radu Neacşu, s-a rezumat la a spune că nu ştie nimic despre analiza ASF şi că PAID funcţionează în condiţii de legalitate.
Citeşte mai mult pe Economica.net.