DAN RADU RUŞANU, arest la domiciliu. La munte
Dan Radu Rusanu arest la domiciliu. Instanta Curtii de Apel Bucuresti (CAB) a decis, luni, ca fostul director al ASF, Dan Radu Rusanu, sa execute arestul la domiciliu in Sinaia, dar si ca acesta, lunar, sa paraseasca locuinta pentru a efectua un tratament medical.
Dan Radu Rusanu arstat la domiciliu. Curtea de Apel a decis ca, de fapt, domiciliul lui Rusanu este in Sinaia, motiv pentru care el ar putea sa se mute din Sectorul 1 al Capitalei la locuinta pe care o are in localitatea prahoveana.
Totodata, instanta a hotarat sa ii acorde lui Rusanu permisiunea de a parasi temporar si pentru o perioada limitata de timp imobilul in care locuieste, o zi in fiecare luna, pentru o durata de cate sapte ore, in intervalul orar 9:00 - 16:00, pentru a efectua un tratament medical. Ziua, a stabilit instanta, urmeaza sa fie determinata in functie de modul in care Dan-Radu Rusanu va fi programat pentru efectuarea tratamentului.
Decizia de luni a instantei nu este definitiva si poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Dan Radu Rusanu si Constantin Marzac, judecati in dosarul "Carpatica", se afla in arest la domiciliu, in timp ce Ilie Carabulea, implicat si el in acelasi dosar, se afla in arest preventiv, dupa ce a incalcat regulile impuse de arestul la domiciliu, land legatura cu mai multi martori si instaland in locuinta sa un sistem de monitorizare video a sediului Carpatica Asig.
Citeşte şi: DNA: Fostul preşedintele al ASF, Dan Radu Ruşanu, a angajat rude ale politicienilor din toate partidele
In dosarul "Carpatica", procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, in 24 aprilie, pe fostul presedinte al ASF Dan Radu Rusanu, pe omul de afaceri Ilie Carabulea si pe Marian Marzac, fost membru al Consiliului ASF.
Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL si SC Transcar SRL, societati prin intermediul carora detinea si controla in mod indirect societatea de asigurari Carpatica Asig SA, a fost trimis in judecata pentru constituirea unui grup infractional organizat, cumparare de influenta, dare de mita, folosirea in orice mod de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite, in forma continuata, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la uz de fals, potrivit DNA.
Marian Marzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv in Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara, a fost deferit justitiei pentru constituirea unui grup infractional organizat, luare de mita, trafic de influenta, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice contra intereselor publice, care a avut ca urmare obtinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, care a avut ca urmare obtinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos necuvenit.
Dan Radu Rusanu, la data faptelor presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, este judecat pentru constituirea unui grup infractional organizat, influentarea declaratiilor, aflate in concurs real, favorizarea faptuitorului, in forma continuata, folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, in scopul obtinerii pentru altul de foloase necuvenite.
Totodata, procurorii au trimis in judecata si societatea Carpatica Asig SA, pentru cumparare de influenta si dare de mita.
Procurorii au aratat, in rechizitoriul trimis instantei, ca in anul 2012, SC Carpatica Asig SA, companie specializata in emiterea de polite de asigurari, in ponderea carora, cel mai mare procent il aveau asigurarile tip RCA, avea o situatie financiara precara si necesita o infuzie de capital de circa 11 milioane de euro.
Incepand din mai 2013, Carabulea, Mustatea si Mirzac "au constituit un grup infractional organizat, in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmarea protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA", potrivit procurorilor.
Potrivit anchetatorilor, ca intermediar in relatia dintre Carabulea si Mirzac a fost desemnat Radu Mustatea, membru in consiliul de administratie al SC Carpatica Asig SA, acesta avand rolul de a comunica "rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac Marian, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma".
Gruparea ar fi fost sprijinita, potrivit procurorilor, de Radu Dan Rusanu, de alte persoane din conducerea ASF, respectiv Georgel Calin, Laura Chitoiu si Moldoveanu Corneliu Silviu, precum si de Dan Odobescu.
La randul lor, Ina Crudu, Elena Rusu si Ioan Dacian Vinereanu au aderat sau au sprijinit gruparea infractionala constituita, sustin anchetatorii.