Eduard Hellvig a DEZVĂLUIT planul comun al SRI şi FBI
Serviciul Român de Informații (SRI) și Biroul Federal de Investigații (FBI) al SUA vor continua dezvoltarea dialogului și a cooperării, în special în domeniul securității cibernetice, precum și în ceea ce privește combaterea criminalității organizate, terorismului, corupției și contracararea acțiunilor de spionaj, a declarat directorul SRI, Eduard Hellvig la finalul discuțiilor cu directorul FBI, James Comey.
Directorul SRI a punctat că întâlnirea cu directorul FBI, aflat la prima sa vizită oficială în România, are loc în contextul unor provocări majore la adresa stabilității geopolitice regionale și mondiale care dau o semnificație aparte combaterii acțiunilor ce conduc la slăbirea din interior a statului de drept, cum ar fi cele de corupție.
Citeşte şi: George Maior, convorbire cu şeful CIA. Despre ce au discutat
"Mă bucur că în prima zi la conducerea SRI am onoarea de a primi vizita reprezentantului unui dintre cei mai importanți parteneri internaționali ai Serviciului, Biroul Federal de Investigații al Statelor Unite. Ca orice vizită la acest nivel, nu a fost una de curtoazie. Dimpotrivă, a fost o vizită aplicată, în care am evaluat stadiul cooperării între SRI și FBI, dar și direcțiile concrete de evoluție viitoare ale parteneriatului nostru. În cadrul parteneriatului bilateral SRI-FBI realizăm un schimb intens de informații și derulăm operațiuni comune în mai multe domenii de interes prioritar, cum ar fi securitatea cibernetică, combaterea criminalității organizate și a corupției, combaterea terorismului, precum și contracararea acțiunilor de spionaj", a mai declarat directorul SRI, citat de Agerpres.
Hellvig a explicat că întâlnirea cu directorul FBI are loc și pe fondul "unor provocări majore la adresa stabilității geopolitice regionale și mondiale, precum și al unor atacuri la adresa dreptului internațional și a democrației", referindu-se punctual la criza ucraineană.
Citeşte şi: Şeful FBI se află în România
"De aceea, consolidarea statului de drept și supremația legii, precum și combaterea activităților care slăbesc statul din interior, în special corupția, capătă o semnificație aparte, mai ales dată fiind situația actuală. Mă refer aici la criza din Ucraina. După cum bine știți, România, prin intermediul SRI, este națiune lider în fondul de sprijinire al NATO pentru securitate cibernetică la menținerea efectelor crizei financiare, la intensificarea fără precedent a activităților mișcărilor radicale, fie ele religioase sau de altă factură. Cooperarea dintre SRI și FBI oferă una dintre modalitățile concrete prin care putem gestiona mai eficient un mediu de securitate atât de complex și de fluid", a spus Hellvig.
Ca elemente de proiecție viitoare, a menționat directorul SRI, în urma discuțiilor purtate cu directorul FBI s-a convenit asupra continuării și dezvoltării dialogului, în special pe componenta de securitate cibernetică, domeniu în care SRI este autoritate națională.
"Spațiul cibernetic devine tot mai important pe zi ce trece din punct de vedere al securității, fie că vorbim de acțiuni infracționale derulate online, fie că vorbim despre ?cyberterrorism', fie că avem în vedere spionajul cibernetic. Pentru a face față avansului accelerat al tehnologiilor de comunicații va trebui să ne asigurăm că avem resursele umane, tehnice și, nu în ultimul rând, legale, pentru a ne putea îndeplini misiunea", a susținut Hellvig.
Directorul SRI a subliniat în declarația sa și importanța schimbului de expertiză derulat prin intermediul parteneriatelor internaționale, în special cel cu FBI în domeniul securității cibernetice.
"Îi mulțumesc domnului Comey pentru deosebita disponibilitate cu care a răspuns solicitărilor noastre operaționale care au rezultat într-o listă consistentă de succese comune. Dintre cazurile din 2014 cunoscute opiniei publice aș menționa doar arestarea soților Nemeș, învinuiți de evaziune fiscală și extrădarea lor în România, precum și cazul hacker-ului Guccifer", a arătat Hellvig.
"Ofițerii SRI au beneficiat de stagii de instruire cu cei mai buni specialiști ai FBI, iar expertiza acumulată ca rezultat al acestei cooperări reprezintă o contribuție importantă la capacitatea SRI de a-și îndeplini cu succes misiunile", a adăugat Eduard Hellvig.
Hellvig l-a asigurat în final pe James Comey că FBI va găsi întotdeauna în SRI "un partener deschis și de încredere".