Șeful NATO dă asigurări României! Suntem pregătiți să vă protejăm şi să vă apărăm faţă de orice ameninţare
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, spune că Alianţa Nord-Atlantică este pregătită să apere România de orice ameninţare militară.
"Acest mic centru de comandă este foarte important pentru că stabileşte o legătură foarte importantă între forţele naţionale române şi forţele multinaţionale NATO. Este important pentru planificare, pentru exerciţii şi, de asemenea, pentru situaţii de întărire a forţelor, dacă este nevoie. Aşadar, acest centru este expresia puternică a solidarităţii din interiorul NATO şi suntem pregătiți să protejăm şi să apărăm România faţă de orice ameninţare", a declarat Jens Stoltenberg pentru Digi24.
Citeşte şi: România găzduieşte un centru operaţional NATO. Flancul estic al alianţei, întărit la Bucureşti
Luca Niculescu: România a făcut o propunere pentru a deveni un centru regional pentru instruire şi simulare în sud-estul NATO. Ce părere aveţi despre această propunere?
Jens Stoltenberg: Eu salut toate iniţiativele din România şi din alte ţări aliate care pot dezvolta şi spori capacitatea noastră de apărare şi capabilităţile şi îmbunătăţesc modul în care acţionăm împreună. Desigur, vom analiza această propunere, dar şi alte propuneri şi suntem foarte impresionaţi de contribuţiile majore ale României, de mulţi ani, la apărarea colectivă şi la misiunile noastre în afara spaţiului NATO, în Afganistan şi Kosovo.
Stoltenberg: România a fost capabilă să mărească cheltuielile militare
"Aş vrea să laud România pentru că este un lider adevărat şi pentru că a fost capabilă să sporească cheltuielile militare pentru mai mulţi ani. Şi România a fost capabilă să mărească cheltuielile militare şi, în acelaşi timp, să scadă deficitul, iar acest lucru demonstrează faptul că aţi luat unele decizii dificile, dar foarte importante cu privire la cum vă administraţi economia, cum promovaţi creşterea şi, de asemenea, crearea fundaţiei economice pentru creşterea cheltuielilor militare. Avem nevoie de creşterea capacităţii de acţiune, de pregătire, mai multe exerciţii şi, desigur, mai mult echipament nou. Şi vom colabora cu România ca parte a procesului de planificare NATO pentru a discuta exact în ce echipamente şi capacităţi îi recomandăm României să investească", subliniază Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Planurile NATO - dublarea forţei de reacţie
Jens Stoltenberg: Facem foarte mult, implementăm cea mai mare forţă colectivă de apărare de după Războiul Rece prin dublarea, aproape, a Forţei NATO de Reacţie, cu centre ce comandă mai mici în România dar şi în alte cinci state membre din partea estică a Alianţei şi, de asemenea, cu mai multă prezenţă militară, mai multe exerciţii, mai multe trupe, mai multe manevre în România, ca parte a Alianţei. Noi analizăm în mod constant necesitatea de a dezvolta chiar mai mult şi de a investi mai mult în apărarea noastră colectivă, dar acestea sunt subiecte pe care le vom analiza constant, după care vom lua decizii.
Despre ameninţarea nucleară a Rusiei
Ceea ce facem este să analizăm atent ceea ce face Rusia, activităţile sale nucleare, pentru că vedem că Rusia investeşte în noi capacităţi nucleare... Face tot mai multe exerciţii cu arme nucleare şi, de asemenea, foloseşte tot mai mult retorica nucleară, ca parte a poziţiei sale de apărare.
NATO analizează ceea ce a făcut Rusia şi ce face Rusia şi apoi învăţăm din perioada Războiului Rece, pentru că atunci când vine vorba despre arme nucleare trebuie să abordăm subiectul cu precauţie, într-o manieră predictibilă şi transparentă. Este, de fapt, întărirea capacităţii de reacţie a forţelor noastre, creşterea prezenţei în partea de est a Alianţei. Este un răspuns şi faţă de poziţionarea nucleară a Rusiei pentru că este parte a unui scenariu mai amplu, pe care l-am văzut la Rusia de ceva timp, şi acesta este motivul pentru care ne adaptăm, pentru că lumea se schimbă.
România ajută Ucraina în războiul cibernetic
"Ceea ce România a realizat, ca ţară conducătoare în ceea ce numim ajutorarea Ucrainei pentru dezvoltarea capacităţilor sale cibernetice de apărare, este o contribuţie foarte importantă. Aceea de sporire a capacităţii Ucrainei de a-şi apăra reţelele de internet, sistemele cibernetice. Şi, desigur, sunt acţiuni de o mare importanţă pentru că am văzut că atacurile cibernetice şi războiul cibernetic sunt parte a numeroaselor tipuri de conflict şi, prin urmare, trebuie să ajutăm Ucraina pentru dezvoltarea sistemului de apărare cibernetică. Iar România face acest lucru şi îi suntem recunoscători pentru contribuţie", a conchis şeful NATO.