Eugen Nicolăescu, luat la puricat prin CSAT?
Consiliul Suprem al Apărării Ţării a sesizat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul Institutului Cantacuzino, denunţând managementul defectuos şi „deficienţe care pot genera vulnerabilităţi la adresa stării de sănătate a populaţiei”.
Altfel spus, sesizarea înaintată de CSAT Parchetului General indică direcţia înspre care procurorii ar trebui să îşi îndrepte cercetările, respectiv fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu, care este deja culpabilizat pentru eşecul înregistrat de Institutul Cantacuzino privind producţia vaccinului antigripal, în raportul întocmit de specialiştii OMS.
În prima parte a anului 2012, Institutul Cantacuzino se afla într-o situaţie dezastruoasă, fiind victima mafiei imobiliare din PDL. Pentru a asigura buna funcţionare a Institutului, Guvernul a acordat 10 milioane de lei din fondul de rezervă pentru reluarea producţiei. Anul trecut, înainte de începerea sezonului rece, fostul ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu dădea asigurări că Institutul Cantacuzino va produce până la sfârşitul anului 400.000 de doze de vaccin antigripal. Cu toate acestea, Agenţia Naţională a Medicamentului a atenţionat că în urma analizelor au apărut probleme în procesul de fabricaţie ce au dus la contaminarea medicamentului. Testele efectuate în Franţa asupra vaccinului au indicat o concentraţoe de endo-toxine de 30 de ori mai mari decât limita maximă admisă ceea ce la administrare ar fi putut produce reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.
În urma problemelor apărute cu serul antigripal, fostul ministru al Sănătăţii a constituit o comisie de anchetă care nu a ajuns la nicio concluzie cu privire la posibilele efecte adverse ale vaccinului. Ca urmare a anchetei defectuoase, în luna februarie, Eugen Nicolăescu a solicitat o comisie de anchetă la Institutul Cantacuzino din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În urma cercetării cauzelor, raportul OMS a stabilit că problemele apărute în producerea vaccinului antigripal nu au fost de natură tehnologică, ci au ţinut de presiunile la care fost supus Institutul, vina aparţinându-i exclusiv Ministerului Sănătăţii. În raportul experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se mai precizează şi faptul că Institutul Cantacuzino poate produce vaccin antigripal pentru iarna următoare cu condiţia pregătirii personalului, punerii în aplicare a unor cerinţe tehnice şi respectării unor protocoale.
În momentul în care scandalul iscat în cazul Institutului Cantacuzino nu a mai putut fi gestionat de către Eugen Nicolăescu, fostul ministru a pasat responsabilitatea către cei aflaţi în subordine pentru problemele înregistrate în producţia serului antigripal. În acest caz, fostul ministru al Sănătăţii l-a demis pe Marius Savu, directorul Agenţiei Naţionale a Medicamentului, cel care a atenţionat de la bun început Ministerul Sănătăţii despre problemele apărute la Institut. De altfel, fostul ministru, a demis-o pe Aurelia Drăghici, Directoarea Institutului Cantacuzino, şi a înlocuit-o cu Radu Iordăchel, acesta fiind demis tot de Eugen Nicolăescu în iulie 2013 pentru deficienţe manageriale.
Având în vedere sesizarea Parchetului General de către CSAT în cazul Institutului Cantacuzino, iniţiativa PNL de a aduce în dezbatere luni în Parlament moţiunea simplă pe Sănătate s-ar putea să aibă un efect de bumerang asupra liberalilor în contextul în care aceştia au gestionat Ministerului Sănătăţii până de curând.
Orizontul de aşteptare în sensul clarificării acestui caz este imens. De la acest punct, intră în sarcina instituţiilor abilitate ale justiţiei de a instrumenta acest caz, iar cei care se fac vinovaţi de gestionarea defectuoasă a problemel vaccinului anti-gripal de la Institutul Cantacuzino să răspundă în faţa legii.