Managementul lui Nicolăescu - pericol pentru sănătatea publică
Recenta ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a avut printre temele de discuție și situația de la Institutul Cantacuzino. Discuțiile au vizat câteva probleme care trebuie analizate: managementul defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului, nerespectarea procedurilor și controlului inadecvat al procesului de producție și implicarea improprie a Ministerului Sănătății, condus de liberalul Eugen Nicolăescu.
Toate aceste puncte au determinat deficiențe în funcționarea instituției ce pot genera vulnerabilități la adresa stării de sănătate a populației. Astfel, s-a impus luarea unor măsuri imediate pentru remedierea tuturor deficiențelor și pentru prevenirea repetării acestora.
Institutul Cantacuzino a trecut în continuu prin scandaluri și a fost aproape de faliment recent, atunci când liberalul Eugen Nicolăescu l-a demis pe fostul director al Institutului, Radu Iordăchel, în timp ce acesta se afla în concediu medical. Fostul director a declarat că ministrul Sănătății a făcut mai multe abuzuri ce au avut ca urmare transformarea institutului dintr-o instituție aflată în subordinea ministerului, într-una aflată în subordinea directă a unor „interpuși ai lui Eugen Nicolăescu”.
Radu Iordăchel a atacat atunci în instanță decizia de demitere emisă de Eugen Nicolăescu și a câștigat procesul cu Ministerul Sănățății. Astfel, fostul director a trebuit repus în funcție după ce a câștigat în instanță, iar probabil pentru a mușamaliza acest aspect al deciziei magistraților, liberalul Nicolăescu s-a folosit de scandalul vaccinului antigripal și a demis-o pe directorea Aurelia Drăghici.
După ce a fost eliberată din funcție, fosta directoare a afirmat că ministrul Eugen Nicolăescu a făcut presiuni asupra ei pentru a se pune pe piață vaccinul antigripal, chiar dacă nu fusese autorizat de Agenția Naționlă a Medicamentului.
Drept urmare, pentru problemele referitoare la scandalul vacinului antigripal din acest an, a fost întocmită o anchetă condusă de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care au conchis că motivul principal pentru care vaccinurile nu au respectat standardele a fost graba și presiunile excesive puse pe acest proces. Mai mult, conform evaluării OMS, este de datoria instituțiilor abilitate de a investiga cine a pus acea presiune.
Totuși, este clar că dacă în acel moment la conducerea Ministerului Sănătății era liberalul Eugen Nicolăescu, cel mai probabil acesta este responsabil pentru acele presiuni și ar trebui să ofere mai multe detalii - dacă a intervenit sau nu în privința funcționării Institutului.
Pentru România Institutul Cantacuzino este un obiectiv de o importanță strategică, care a fost lăsat să se degradeze încet, dar sigur, în perioada guvernelor PDL, într-un mod iresponsabil.
Pedeliștii au vrut să pună lacăt acestui institut pentru că obiectivul lor era de ordin financiar–imobiliar. Grupurile de interese din PDL au vrut ca România să importe vaccinuri mai scumpe și, prin închiderea Institutului, să pună mâna pe hectarele de teren din centrul Bucureștiului. De altfel, au existat multe relatări ale presei despre situația dezastruoasă înspre care a fost împins Institutul.
Așadar, raportul OMS a concluzionat că situația rezultată la Institutul Cantacuzino a avut loc din cauza presiunii exercitate asupra instituției în perioada realizării vaccinului, ce a dus la imposibilitatea de a avea suficient timp pentru a face o curățenie temeinică și a monitoriza procedurile.
În plus, prin faptul că decizia lui Eugen Nicolăescu a fost una pripită și la nervi în cazul directorului ANM, Marius Savu, se dovedește chiar prin posibilitatea ca fostul director să fie repus în funcție de noul Ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, care a dat un mesaj ferm: oricine este vinovat de situația producției de vaccin gripal de la Institutul Cantacuzino va răspune atât în fața ministerului, cât și în fața organelor abilitate, deoarece dreptul concetățenilor noștri de a beneficia de vaccinuri românești, de calitate, la un preț mai redus față de cele de import, este fundamental.