EUROPARLAMENTARE 2014. 59 sesizări privind infracţiuni electorale, cele mai multe înregistrate în Bucureşti
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. MAI a anunţat că de la deschiderea urnelor duminică au fost înregistrate 59 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni electorale şi nu au fost înregistrate evenimente deosebite de natură a afecta ordinea şi siguranţa publică.
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a declarat că în urma verificărilor efectuate, dintre aceste sesizări 14 nu s-au confirmat iar cele mai multe evenimente au fost în Bucureşti.
'În Bucureşti au fost opt sesizări, în judeţele Dâmboviţa Dolj şi Mehedinţi s-au înregistrat câte şapte şi Giurgiu - patru. Toate aceste situaţii sunt verificate punctual şi se vor lua măsurile corespunzătoare. În urma sesizărilor, până la această oră au fost aplicate 52 de sancţiuni contravenţionale, dintre acestea 48 privesc încălcarea legislaţiei electorale. Sunt efectuate cercetări în şase situaţii reprezentând posibile infracţiuni', a precizat Dajbog.
Monica Dajbog a subliniat că există un caz de corupere a alegătorilor în comuna Cogealac, din jud Constanţa, unde viceprimarul a sesizat faptul că dintr-un autovehicul se distribuie pâine în scop electoral. Se fac cercetări pentru a se stabili care este situaţia de fapt.
De asemenea, un agent de poliţie din localitatea Bistra, judeţul Alba, s-a sesizat din oficiu că un bărbat de 66 ani a împiedicat-o pe soţia sa să îşi exercite dreptul de vot, după ce o zi înainte bărbatul solicitase o urnă mobilă în numele soţiei netransportabile, însă dimineaţă a refuzat accesul în locuinţă al membrilor de la secţia de votare.
'Această faptă se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Votarea cu urna specială se face conform unei proceduri bine stabilite şi persoanele bolnave trebuie să depună cerere la secţiile de votare o zi înainte de ziua votării. Urna specială e transportată de cel puţin doi membri ai secţiei de votare şi sub paza structurilor MAI', a explicat Dajbog.
În judeţul Dâmboviţa, Poliţia a fost sesizată de mai mulţi cetăţeni că au găsit de dimineaţă afişe electorale lipite pe parbrizele maşinilor. Cei trei autori au fost identificaţi şi amendaţi.
În Giurgiu, o persoană din localitatea Bigu a sesizat structurile MAI că membrii biroului secţiei de votare nu i-au permis să voteze, invocând că ar avea probleme psihice. În urma verificărilor poliţiştilor, s-a stabilit că persoana este înscrisă în evidenţele medicale cu afecţiuni psihice, fapt ce nu îi permite să voteze.
Un alt caz a fost în Bucureşti, unde s-a primit o sesizare prin 112 că la secţia 185 un alegător a introdus în urnă mai multe buletine de vot. La faţa locului s-au deplasat poliţişti, care au întocmit dosar pentru acţiunea de fraudă la vot, faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
'Am avut o situaţie şi la Vaslui, unde prefectul judeţului a cerut Biroului Electoral Judeţean înlocuirea preşedinţilor a patru secţii de votare, deoarece ieri au plecat acasă cu ştampilele de control. Scoaterea materialelor necesare votării este strict interzisă. Procesul electoral nu a fost suspendat şi s-a desfăşurat sub coordonarea locţiitorilor preşedinţilor birourilor electorale', a completat reprezentantul MAI.
Dajbog a subliniat că s-a efectuat şi tragerea la sorţi din rezerva de magistraţi şi jurişti.
Ea a mai spus că au fost sesizate şi situaţii punctuale când preşedinţii birourilor secţiilor de votare au solicitat angajaţilor MAI verificarea unor persoane care s-au prezentat la vot. Până la clarificarea situaţiilor, procesul electoral a fost întrerupt, la cererea preşedinţilor, pentru perioade limitate de timp.