Europarlamentare 2014. Dominație social-democrată în cel mai recent sondaj de opinie
Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic (CSCI) a făcut public un nou sondaj de opinie cu relevanță la nivel național, care oferă o serie de informații extrem de interesante despre preferințele politice ale românilor și evoluția intenției de vot pentru alegerile europarlamentare și prezidențiale.
Studiul ne arată că românii care intenționează să voteze pe 25 mai (39% din eșantion) preferă Alianța PSD-UNPR-PC în proporție de 41%, urmată la mare distanță de PNL cu 15% din voturi, PDL cu 12%, PMP cu 9% și UDMR cu 6% din preferințele electoratului. PPDD şi FC încă nu reuşesc să depăşească pragul minim de voturi necesar validării candidaților în funcțiile de eurodeputați.
Evoluția intenției de vot din februarie până astăzi este una monotonă. PSD-UNPR-PC se menține la nivelul de 41%-42% din voturi, PNL s-a plafonat la 15%, PMP a înregistrat o creștere ușoară de la 7% în februarie la 10% în martie, urmată de o scădere de un procent până la nivelul de astăzi. PDL oscilează de asemenea între 13% - 10% - 12%.
Dintre candidații independenți, Mircea Diaconu este cel care a înregistrat o creștere semnificativă de când și-a anunțat participarea la aceste alegeri, ajungând de la 4% în aprilie la un scor de 6% astăzi.
Mai departe, potrivit datelor CSCI, dacă duminica viitoare ar avea loc turul I al alegerilor prezidențiale, 43% dintre cei chestionați ar vota cu Victor Ponta, acesta fiind pe un val de creștere a intenției de vot de +3%, față de studiile precedente din aprilie.
Interesant este faptul că Mihai Răzvan Ungureanu este următorul calificat în cursa pentru prezidențiale, acesta înregistrând o creștere de 7% a intenției de vot, atingând pragul de 21%. Marele perdant din sondaj este Crin Antonescu, care reușește să atingă doar 9%, în scădere cu trei procente. Se poate observa că Antonescu se află la o diferență de 6% față de scorul partidului, ceea ce îi poate contesta direct poziția de președinte al formațiunii.
Elena Udrea este un alt politician care a înregistrat o scădere a intenției de vot, de minus 2%, atingând nivelul de 7%, aproape la egalitate cu cei 6% ai lui Dan Diaconescu. Vadim Tudor și Cătălin Predoiu, speranța PDL care nu reușește să se impună pe arena politică, sunt la egalitate cu 5% din preferințele românilor.
La categoria încredere în personalități publice și lideri politici, politicienii cu cele mai bune rezultate sunt Gabriela Szabo cu 46%, Sorin Oprescu – 39% și Victor Ponta – 38%. De altfel, ultimii doi au înregistrat din februarie până astăzi o creștere constantă a statisticilor de încredere. Cea mai rapidă urcare o are Mihai Răzvan Ungureanu, iar Crin Antonescu și Klaus Iohannis scad cu rapiditate, probabil datorită campaniei electorale lipsită de vizibilitate și impact pe care o duce Partidul Național Liberal.
Studiul CSCI conține și alte informații interesante. De exemplu, 67% din populaţie este total împotriva posibilității ca Traian Băsescu să fie desemnat premier după ce își va termina mandatul de la Cotroceni. Peste 50% dintre cei chestionați sunt total împotriva ideii. O explicație pentru acest rezultat poate fi gradul mare de nemulțumire față de activitatea lui Traian Băsescu în funcția de Președinte - 69% dintre români sunt nemulțumiți de prestanța actualului șef al statului.
Ideea creării unei coaliţii de dreapta sub Crin Antonescu este respinsă de 50% dintre cei chestionați, iar unificarea dreptei în jurul lui Traian Băsescu este refuzată de 56% din persoanele care formează eșantionul. Astfel, putem trage concluzia că nici Crin Antonescu, nici Traian Băsescu nu sunt acei lideri “providențiali” care pot reface integritatea unei structuri politice coerente de dreapta, fiind necesară căutarea unei alternative.
O temă aflată pe agenda publică în ultimele zile a fost implicarea lui Traian Băsescu în campania PMP. Această acțiune este respinsă de 70% din electorat, care o consideră o încălcare gravă a Constituției României și care contravine poziției sale de președinte al tuturor românilor.
Pe final, aflăm că românii sunt mai îngrijoraţi de efectele crizei din Ucraina asupra Republicii Moldova (56%) decât asupra României (36%), ceea ce demonstrează că există un grad mare de încredere în parteneriatele stabilite între țara noastră și NATO, SUA și UE, dar și în strategia de dezvoltare a forțelor armate de apărare pe care Guvernul vrea să o aplice începând de anul acesta.
Sondajul CSCI a fost realizat în perioada 12-14 mai pe un eşantion de 1.080 de persoane. Tipul eşantionului: naţional, multistadial cluster, cu selecţia probabilistică a persoanelor. Eroarea limită este de ±3,1%, la un nivel de probabilitate de 95%. Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI.
Studiul poate fi accesat AICI.
Ştirile orei
liderul socialistilor europeni se lauda ca nu are nici macar liceul la baza..
iti dai seama acum de inutilitatea facultatii urmase a lui Stefan Gheorghiu,pe care ai absolvit-o?
la socialisti ,cu cat ai carte mai putina,te cateri mai sus in ierarhie..
indemanare specifica la o specie despre care unii zic ca ar fi inaintasa noastra