Fățărnicia lui Crin Antonescu: dispreț pentru social-democrații care vor trebui să-l susțină electoral
Declarația lui Crin Antonescu este percepută în mod evident de către social-democrați mai degrabă ca expresia unei fățărnicii insolente decât ca expresia unei ambiguități.
Crin Antonescu și-a precizat poziția la care făcea referire purtătorul de cuvânt al PSD , Cătălin Ivan. Acesta afirma recent că atitudinea liderului liberal este ”total ambiguă”, cât timp are nemulțumiri legate de colaborarea cu PSD, dar, pe de altă parte, ”îşi afirmă tot sprijinul şi toată susţinerea şi pentru premier, şi pentru Guvern, şi pentru activitatea Guvernului, şi pentru marile angajamente pe care ni le-am luat. Deci, nu ştiu ce să comentez. Cred că domnul Antonescu trebuie să lămurească dacă este sau nu este supărat şi, dacă este supărat, de ce este supărat”, a declarat Cătălin Ivan.
Declarația lui Crin Antonescu este percepută în mod evident de către social-democrați mai degrabă ca expresia unei fățărnicii insolente decât ca expresia unei ambiguități. Să precizăm doar faptul că recentele declarații de susținere și apropiere față de Victor Ponta sunt, așa cum le zice și numele, recente. Atitudinea liderului liberal a fluctuat de-a lungul timpului, fiind celebre deja momentele de criză în care a suplimentat cu de la sine putere povara care apasă pe umerii partenerului său politic. Deci simpatia sa recentă pentru Victor Ponta e cu dus și întors, cu atât mai mult cu cât pare un dar al grecilor, de care se cade să te ferești. Cum să percepi latura pozitivă a acestei susțineri, când însăși enunțarea ei este de natură să creeze tensiuni în PSD? Victor Ponta nu poate fi luat în considerare doar ca premier, el este și președintele PSD. Sugestia care face distincție între el și partidul pe care-l conduce este, evident, veninoasă. Probabil că Antonescu dorește să introducă tensiune între liderul partidului, pe care chipurile îl susține la guvernare, și social-democrații din teritoriu care, așa cum s-a văzut, cer din ce în ce mai insistent reconsiderarea candidaturii la prezidențiale și găsirea unei alternative, de preferat din rândurile PSD.
Afirmațiile lui Crin Antonescu, conform căruia social-democrații, recte Cătălin Ivan, ar putea să zică merci că susține măcar guvernul, sunt deci insolente și de natură a leza membrii social-democrați care se văd excluși în discurs din relația personală pe care liderul liberal sugerează că o are cu Victor Ponta și în virtutea căreia mai tolerează această veritabilă mezalianță cu social-democrații. Aceștia din urmă au tot dreptul să se revolte și să-i ceară precizări, cât timp, doar în baza simplei relații de prietenie cu Victor Ponta, oricât ar fi această relație de frumoasă și de importantă, Crin Antonescu nu se poate lansa în cursa pentru Cotroceni. Pentru asta are nevoie, evident, de susținerea celor pe care la rândul său și conform declarațiilor domniei sale, nu-i mai susține.
Constatăm că aceste schimburi de replici dure pe care liderul liberal începe să le aibă pe direct, peste capul lui Victor Ponta, cu ceilalți lideri social-democrați din conducerea centrală sau din teritoriu, se întețesc pe măsură ce timpul rămas până la alegeri se împuținează. Rămâne să vedem cât timp vor mai suporta membrii PSD să fie considerați in corpore doar o haină de vreme rea de către Crin Antonescu. Eventualitatea destul de neplăcută pentru acesta ar fi ca toți acești social-democrați care se simt lezați de afirmațiile sale să-și spună în sinea lor, la un moment dat, ei bine, dacă tu pretinzi că ai o relație personală cu premierul Victor Ponta și susții guvernul în măsura în care ai câțiva liberali implicați în actul de guvernare, atunci să te voteze ei pentru Cotroceni. Desigur, PSD are nu numai faima celui mai puternic partid dar și a celui mai disciplinat. Dar precedent există, să ne amintim doar cu ce prudență mai fixează în prezent sarcini electorale UDMR, alt partid cu membrii disciplinați și ar fi o surpriză urâtă pentru Crin Antonescu să constate că a determinat o rezistență surdă la nivelul membrilor social-democrați care vor decide tacit să voteze cu oricine altcineva.