BNR face echipă cu Guvernul
Corul criticilor cabinetului Ponta a primit în aceste zile o lovitură năucitoare. După ce tot soiul de băgători de seamă și de lideri ai opoziției au început să strige pe voci care de care mai pițigăiate că guvernul a negociat prost cu Fondul și că în 2014 vine apocalipsa creșterii prețurilor peste români, guvernatorul BNR și, ulterior, purtătorul de cuvânt al instituției, Adrian Vasilescu au ieșit să infirme toate aceste ipoteze.
Astfel, într-o conferință de presă de marți, guvernatorul Mugur Isărescu a afirmat că BNR a făcut analize și scenarii privind efectul pe care îl vor avea asupra inflației măsurile convenite cu FMI în privința schimbării modului de calcul al accizelor sau a introducerii unor noi taxe. "Conform datelor noastre preliminare şi unor prime evaluări pe baza unor modele, pentru că avem aşa ceva, impactul este limitat undeva la 0,2% şi consecinţele în lanţ sunt de asemenea limitate. Probabil că vom schimba doar balanţa riscurilor de la una echillibrată la una uşor în creştere", a precizat Mugur Isărescu.
Intervenția BNR în toată această dezbatere artificială nu s-a limitat însă doar la mesajul transmis de către guvernator. Semnalul pe care a ținut să îl dea Mugur Isărescu a fost reluat cu promptitudine și pe un ton mult mai apăsat de către Adrian Vasilescu, semn că BNR a ținut cu tot dinandinsul să facă echipă cu guvernul în combaterea celor care au încercat să speculeze frica românilor de creșterea prețurilor, pentru a mai acumula câteva procente electorale. „Toată lumea face imediat o legătură între măsurile respective şi rata inflaţiei şi presa s-a cam inflamat, plecând de la ideea că o să vedem noi ce-o să fie în 2014, inflaţie mare, cum o să crească preţurile. Ei bine, Banca Naţională a făcut şi ea calcule şi analize. Guvernatorul a subliniat foarte limpede că impactul asupra inflaţiei va fi de 0,2%, iar acele consecinţe în lanţ vor fi minime. Impactul va fi minim", a spus purtătorul de cuvânt al BNR.
Faptul că BNR s-a decis să facă echipă cu cabinetul Ponta se vede nu doar la nivel declarativ, ci și în politica promovată de către Banca Centrală. Astfel, BNR a decis să continue politica demarată în iulie privind reducerea ratei dobânzii de politică monetară, nivelul acesteia coborând la un minim istoric de 4 procente.
BNR face astfel încă un pas hotărât în direcția stimulării unei piețe bancare mai prietenoase cu nevoile mediului de afaceri, reducerea dobânzii de politică monetară fiind un factor-cheie în determinarea valorii dobânzii pe care băncile comerciale o percep pentru credite.
Banca Centrală dă astfel o mână de ajutor politicilor de stimulare a dezvoltării economice deja implementate sau care urmează să fie puse în practică de către cabinet. Dispunând de bani mai ieftini pentru investiții și fiind mai puțin împovărați de taxele cu munca, după ce CAS-ul va fi redus de la 1 iulie, oamenii de afaceri vor putea să găsească mai ușor resursele financiare de care au nevoie pentru a-și dezvolta afacerile, ceea ce este de natură să stimuleze dezvoltarea economică.