FELICITĂRI DE CRĂCIUN. Când a fost trimisă prima felicitare de Crăciun
Felicitări de Crăciun cadouri, podoabe pentru brad - toate acestea sunt nelipsite în perioada Sărbătorilor. Puţini ştiu însă care este originea acestora.
Când vine vorba despre felicitări de Crăciun, istoria acestora începe în urmă cu 170 de ani. În 1843, pictorul şi academicianul britanic John Callcott Horsley a avut ideea ilustrării unei felicitări la cererea lui Sir Henry Cole, unul dintre prietenii lui şi primul director al „Victoria and Albert Museum”. Acesta din urmă a sugerat realizarea uneia pe care să o poată trimită celor dragi.
În acelaşi an, 1.000 de felicitări au fost tipărite prin tehnica litografierii alb-negru şi colorate ulterior, manual, de un artist pe nume Mason. Acestea au stârnit însă şi controverse. Întrucât în desenul lui Horsley apărea o familia şi mai mulţi copii carea beau vin, mulţi au considerat că acestea ar încuraja consumul de alcool.
Totuşi, în anul următor au apărut şi alţi artişti care au realizat felicitări. Producţia de masă de a luat amploare însă la jumătatea anilor 1860, iar un deceniu mai târziu „fenomenul” era deja popular în Marea Britanie. În 1870, costul uneia şi tariful trimiterii acesteia era de aproape jumătate de penny, astfel că tot mai mulţi oameni îşi permiteau să facă un astfel de gest de Sărbători.
Au apărut în SUA la sfârşitul anilor 1840, însă pentru că aveau un preţ foarte ridicat doar puţini îşi permiteau să le cumpere. În 1875, Louis Prang, un publicist german care lucrase şi în Marea Britanie la realizarea defelicitări de Crăciun, a început tipărirea lor în masă, în America, astfel că tarifele au scăzut semnificativ.
Casa Albă a trimis primele felicitări de Crăciun proprii în anul 1953, în vremea preşedinţiei lui Dwight David „Ike” Eisenhower.
La începutul anilor 1900 acestea au câştigat o popularitate deosebită în Germania.
În perioada anilor 1910-1920, oamenii au început să îşi lucreze acasă propriile felicitări. Totuşi, pentru că acestea erau extrem de delicate şi împodobite cu funde, erau înmânate personal şi nu trimise prin poştă pentru a le fi stricat aspectul.
Una dintre cele mai cunoscute campanii organizate de UNICEF s-a desfăşurat în 1949 şi a avut ca scop vânzarea în scop caritabil.
Deşi de-a lungul timpului au fost comercializate miliarde de Ffelicitări de Crăciun, cea mai scumpă dintre acestea a fost vândută în anul 2001, în Marea Britanie, în timpul unei licitaţii. A costat 20.000 de lire sterline (aproximativ 23.700 de euro), întrucât datează din anul 1843 şi face parte din seria celor originale desenate de John Callcott Horsley.