Mesaje de Crăciun. Urări tradiţionale şi urări prin SMS
Pentru români, celebrarea Crăciunului este de neconceput fără urările specifice acestei sărbători majore a lumii creştine.
Generice ori personalizate, urările s-au cristalizat în timp, în cultura română, sub forma colindelor - expresie a unei spiritualităţi unice, de o sensibilitate şi un rafinament imagistic inconfundabile. Iar mersul la colindat (sau la urat) a devenit în tradiţia românească o componentă esenţială a obiceiurilor şi datinilor de Crăciun.
Aproape fără excepţie, colidele vestesc bucuria Naşterii Domnului şi se încheie cu urări explicite, de pace, sănătate, belşug şi fericire pentru cei colindaţi: „Rămâi, gazdă, sănătoasă/ C-ai primit colinda noastră/ Şi la anul când venim/ Tot aici să te găsim! ”; „Te lăsăm acum, creştine/ Dar să ne-ntâlnim cu bine/ Şi la anul care vine/ Tot cu pace, tot cu bine!”; „Colindiţa nu-i mai multă/ Să trăiască cine-ascultă/ Sus la ceruri o-nălţăm/ Şi la gazde o-nchinăm/ Să rămâneţi sănătoşi/ Sănătoşi şi bucuroşi/ Sărbătoarea lui Hristos/ Să vă fie de folos!”.
MESAJE DE CRĂCIUN. Urările prin SMS
Astăzi, însă, cultura internetului şi a smartphone-ului este pe cale să impună un nou tip de urare – urătura SMS-istă, de „fabricaţie proprie”, ori luată de-a gata de prin diverse site-uri. Cei „de modă veche”, care se mulţumesc doar cu o urare simplă, în registrul tradiţiei, au la îndemână varianta „Crăciun fericit!”, completată eventual cu „sănătate”, „bucurii”, „belşug” etc.
Cine vrea ceva mai „intelectual” apelează la urările din categoria „Fie ca....”: „Fie ca Sfânta Sărbătoare a Naşterii Domnului (a Crăciunului să vă dea (aducă, găsească, facă, umple inimile, bucure sufletele etc.)”, formulare la care urătorul SMS-ist poate adăuga orice îi trece prin minte. O altă categorie este cea a „originalităţilor”, în care „steluţe” rimează cu „sărmăluţe”, „divin” cu „vin”, Moşul cu sacul încărcat e un tupeist ce nu mai coboară, ci urcă pe horn, ca să lase un Ferrari sub bradul vreunei piţipoance : „Pe la geamuri cad steluţe/ Iar pe foc sunt sărmăluţe/ Bradul e la locul lui/ Moşul e la treaba lui/ Să vă fie vouă bine/ Acum şi-n anul care vine!”; „E Crăciun, este divin/Ne uităm pe geam afară/ Prin zăpadă Moşul zboară?/ Ni se trage de la vin!” ; „L-am văzut urcând pe coş/ Cu tupeul lui de Moş/ Şi în sac avea de toate/ Bani, noroc şi sănătate/ Sigur vine şi la voi/ Fiindcă e trimis de noi/ Crăciun fericit şi La mulţi ani!”; „Un brad cât mai frumos/ Să vină Moş Crăciun cu un Ferrari şi să plece pe jos!” .Nu lipsesc din ofertă nici urările cu iz lirico-sentimental din categoria ”câte-un pic, pic, pic”: „Crăciun fericit, cu un strop de fericire, un strop de iubire, un strop de noroc şi dacă se poate, toate la un loc!”. Iar lista poate continua mult şi bine.