Finanțele demontează argumentele lui Băsescu privind nesustenabilitatea reducerii CAS
Reducere CAS. De câteva săptămâni bune asistăm la o dispută susținută intenționat de către Administrația Prezidențială pe tema reducerii CAS.
Reducere CAS. În condițiile în care Executivul a discutat reducerea CAS cu FMI încă de la începutul anului, iar măsura este susținută și de numeroase analize financiare, argumentele aduse de Băsescu, pe care le-a invocat și în mmentul în care a decis retrimiterea Legii în Parlament, nu sunt valide. În plină dispută pe reducerea CAS, Finanțele demontează argumentele lui Băsescu privind nesustenabilitatea măsurii.
Astfel, cel mai invocat motiv de către președinte pentru a argumenta respingea reducerii CAS se referă la imposibilitatea Guvernului de a adopta această măsură fiscală fară a crea un dezechilibru major la nivelul întregii economii naționale. Pe lângă toate simulările prezentate până în acest moment privind sustenabilitatea reducerii CAS, bazate pe datele exerciţiului bugetar curent şi ale celui prognozat pentru anul viitor, ministrul Finanțelor, Ioana Petrescu, mai aduce un agrument în măsură să demonstreze că încăpățânarea lui Băsescu se bazează doar pe dorința de a pune bețe-n roate Guvernului, a distrage atenția de la scandalurile în care este este implicată familia prezidențială și de a controla agenda media.
Citeşte şi: Reducere CAS. Ioana Petrescu, despre gaura uriaşă de 5 miliarde de lei în buget
Ioana Petrescu CAS. „Să fim foarte clari, acea gaură de 5 miliarde de care s-a discutat nu are cum să fie de 5 miliarde, decât dacă niciun angajator nu angajează pe nimeni în plus, dacă niciun angajator nu foloseşte banii pe care îi are în plus să creeze investiţii, dacă acel angajator ia acei bani în plus şi îi pune la saltea. Da, în cazul acesta, vom avea o gaură de 5 miliarde, dar nu va fi atât, va fi mult mai puţin pentru că există efecte pozitive în economie”, a explicat Ioana Petrescu. Nu trebuie nici măcar să ai cunoștințe aprofundate să-ți dai seama că ceea ce zice ministrul Finanțelor este un lucru de bun-simț. Orice măsură economică adoptată va produce un efect în lanț la nivelul economiei naționale, este vorba de efectul bulgărelui de zăpadă.
În aceste condiții este o aberație să pornești de la premisa că reducerea CAS nu va genera efectele scontate la nivel macroeconomic. Chiar dacă luăm în calcul că unii angajatori vor considera suma economisită de pe urma reducerii CAS drept profit, în mod cert, cei mai mulți antreprenori vor folosi acești bani pentru noi investiții, pentru dezvoltarea afacerii, lucru ce se traduce prin crearea de noi locuri de muncă. Pe de altă parte, calculele Executivului demostrează că reducerea CAS este sustenabilă și prin creşterea volumului de încasări provenite din CAS, CASS, contribuţiile de şomaj şi impozite pe venit, dar și din recuperarea datoriilor firmelor aflate în insolvenţă.
Citeşte şi: Ioana Petrescu: Problema raportării greșite a președintelui la elitele României
Prin urmare, contrar tuturor statisticilor prezentate de către Executiv privind reducerea CAS, șeful statului continuă să marșeze pe imposibilitatea Guvernului de a demonstra sustenabililatea măsurii, acest argument repetat la infinit de către Băsescu devenind deja penibil.
Ştirile orei
V. Ponta tocmai a facut o alta isprava: accize crescute la carburanti, care au dat o gaura in buget de 400 mil RON prin scaderea veniturilor, efect contrar celui asteptat.
Pe scurt: V. Ponta si Petrescu sunt prea tineri si experimenteaza pe Romania .... lozinci electorale.
P.S. Cand va duceti sa alimentati data viitoare, sa stiti ca Ponta este cel care a crescut preturile la un nivel exagerat.