FMI a renunţat la ţinta de deficit bugetar de 0,9% (UPDATE)
Victor Ponta de declarat că negocierile cu FMI continuă şi că speră la anunţarea unui rezultat în această seară sau mîine. Delegaţia FMI a renunţat la tinţa de 0,9% deficit bugetar pentru 2015, anunţaseră în această dimineaţă surse politice citate de stiripesurse.ro.
UPDATE. Victor Ponta a declarat luni, după şedinţa BPN, că negocierile cu delegaţia FMI privind ţinta de deficit vor continua.
"Se negociază şi în acest moment şi sper ca rezultatul să fie anunţat în această seară sau mîine. Negocierile au fost dificile. Când vom avea o decizie, vom anunţa", a răspuns Ponta la întrebarea privind ţinta de deficit negociată.
Înainte de declaraţia premierului apăruse, pe surse, informaţia că discuţiile dintre Guvern şi reprezentanţii FMI privind ţinta de deficit bugetar pentru 2015 au ieşit din impas. Surse politice citate de B1TV şi preluat de stiripesurse.ro au declarat că FMI a renunţat la nivelul de 0,9% pentru deficitul bugetar 2015.
La discuţiile de la Palatul Victoria cu delegaţia FMI a participat şi premierul Victor Ponta, alături de ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, şi ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.
Discuțiile viitoare vor fi axate pe deficit de 1,4% din PIB. Discuțiile s-au blocat vineri, când FMI a cerut deficit de 0,9%, dar Guvernul nu acceptă sa scadă mai mult de 1,4%.
Negocierile privind ţinta de deficit au fost destul de dure, la un moment dat premierul arătându-se dispus să renunţe la acordul cu FMI, în ciuda poziţiei preşedintelui Traian Băsescu, care a afirmat că acest lucru ar fi o palmă şi pentru România, şi pentru organismele financiare internaţionale.
„Din punctul meu de vedere, nu e nevoie de un nou acord. Relația cu FMI este una slabă. Suntem foarte puțin influenți dintr-un motiv care sper că se va schimba din Ianuarie. De exemplu, următorul consiliu e în ianuaire. Nu merge domnul Iohannis, care e cel care ne reprezintă acum, nu merg eu, care sunt prim-ministru și cred că o să mai fiu, merge un domn care vine și zice: am venit să vă spun la revedere și pleacă. Dar în acest consiliu trebuie discutate probleme de deficit, mai multe chestiuni”, a declarat Victor Ponta, invitat la Antena3.
Traian Băsescu acuzase guvernul, cu câteva zile înainte, că România nu se află în poziţia în care nu îşi poate permite continuare acordului cu FMI.
'Nu aş vrea însă ca rezolvarea să fie o întrerupere a acordului cu FMI, pentru că România a trecut de mult de faza la care nu era capabilă să ducă până la capăt un acord cu FMI. A trecut demult de această fază. Toate acordurile din ultimii ani au fost îndeplinite şi nu aş vrea să revenim la perioada de tristă amintire din anii 1990 când nu eram capabili să ducem până la capăt un acord cu FMI. De asemenea, cred că dacă nu se continuă acordul cu Fondul, cred că va fi o mare bilă neagră şi pentru Fondul Monetar Internaţional, pentru că ar fi prima dată când o ţară iese mai slăbită din punct de vedere al consolidării fiscale dintr-un acord cu Fondul decât cum a intrat şi asta este şi responsabilitatea delegaţiei Fondului, a Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale', a arătat şeful statului.