Frustrare mare la băsiști pentru împăcarea din USL
Modificările ce vor fi aduse protocolului USL și organizarea referendumului pentru modificarea Constituției odată cu alegerile europarlamentare îi lasă pe adversarii Uniunii fără cea mai eficientă temă pe care o foloseau pentru a crea tensiuni între PSD și PNL.
Ultimele zile nu le-au adus deloc satisfacție lui Traian Băsescu și talibanilor săi. Prima dezamăgire a venit în week-end. După ce timp de o săptămână au „pregătit” vizita Victoriei Nuland, adjunctul secretarului de stat american John Kerry, inundând mass-media cu informația că aceasta vine în România pentru că SUA sunt îngrijorate de situația statului de drept, și-au luat-o peste bot când emisarul american a vorbit despre statul de drept la capitolul „alte teme”, având o abordare neutră. Aceasta a evitat capcanele președintelui Traian Băsescu, care spera să obțină o declarație pe care mai apoi propaganda sa să o folosească în lupta politică internă. Nu doar că Nuland s-a eschivat cu eleganță, dar i-a tras o palmă lui Băsescu, metaforic vorbind, când a declarat că SUA susțin independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în condițiile în care președintele României a vorbit nu cu mult timp în urmă despre unificare.
A doua dezamăgire a venit luni, când Victor Ponta și Crin Antonescu au apărut râzând la aceeași masă și au anunțat stingerea conflictelor din USL și întărirea alianței printr-o serie de decizii politice. Dacă înainte de Crăciun băsiștii sperau că Moșul le va aduce ruperea USL până la alegerile europarlamentare și jubilau când auzeau despre tensiunile dintre cei doi co-președinți ai USL, acum s-au instalat dezamăgirea și deziluzia. Cel puțin au avut parte de sărbători fericite.
Frustrarea talibanilor portocalii este vizibilă în special în mass-media apropiată Palatului Cotroceni. Aceasta a improvizat rapid două abordări, ca reacție la „cutremurul” trăit în „lunea neagră”: una dintre ele se referă la comasarea referendumului pentru Constituție cu alegerile europarlamentare, și se bazează pe o memorie extrem de scurtă, iar cealaltă se referă la candidatura la prezidențiale a lui Crin Antonescu. Să le analizăm pe rând.
Organizarea simultană a alegerilor pentru Parlamentul European și a referendumului pentru modificarea Constituției a fost întâmpinată cu critici de adversarii USL. Pedeliști, pemepiști, băsiști și alți -iști au criticat măsura, acuzând că așa ceva este imoral și ilegal. Culmea este că în mandatele lui Traian Băsescu, nu doar o dată, ci de două ori au fost combinate alegeri electorale cu un referendum. Prima dată s-a întîmplat în 2007, când odată cu alegerile europarlamentare românii s-au putut exprima cu privire la sistemul de vot uninominal, iar a doua oară în 2009, când strategia de campanie a lui Traian Băsescu s-a folosit de imaginea proastă a parlamentarilor și a gândit organizarea unui sondaj național (tehnic și legal, acela nu poate fi considerat a fi un referendum valid). La fel ca în multe alte domenii, în care bravii foști guvernanți au șters cu buretele năzbâtiile pe care le-au făcut, un exemplu fiind lecțiile despre absorbția fondurilor europene pe care cu nonșalanță le predau în studiourile de televiziune, și în acest caz memoria pare a fi afectată de culoarea portocalie. Într-adevăr, poate că EBA era prea mică și prea puțin interesată de politică în 2007, ca să își aducă aminte.
Cealaltă abordare se referă la presupusele capcane pe care Victor Ponta și PSD le-ar întinde lui Crin Antonescu. Talibanii lui Băsescu promovează teoria conform căreia Ponta vrea prin noua Constituție să lase președintele fără prea multe atribuții și să acumuleze mai multe puteri ca prim-ministru. Ceea ce uită aceștia e faptul că Antonescu a fost președintele comisiei parlamentare care s-a ocupat de proiectul de revizuire a Constituției, așadar e greu să nu cunoască exact implicațiile modificărilor ce vor fi aduse Legii Fundamentale. O altă problemă este că trebuie să-și schimbe discursul față de președintele PNL cu 180 de grade. Cel care era de multe ori lăudat de băsiști pentru atitudinea sa critică la adresa premierului, acum este tocat alături de acesta.
Modificările ce vor fi aduse protocolului USL și organizarea referendumului pentru modificarea Constituției odată cu alegerile europarlamentare îi lasă pe adversarii Uniunii fără cea mai eficientă temă pe care o foloseau pentru a crea tensiuni între PSD și PNL: va fi sau nu Crin Antonescu candidatul USL? Va avea sau nu PSD un candidat propriu? Aceste întrebări au devenit acum irelevante, având în vedere că protocolul USL va fi amendat astfel încât să includă explicit faptul că la prezidențiale va candida președintele liberalilor.
În USL, apele par să se fi liniștit. S-au agitat în schimb în partea cealaltă.
Ştirile orei
pai asa "frustrare",politic vorbind,m-ar bucura zilnic...
dar tu tamaiaza in continuare...