Fuziune PNL-PDL. De ce este fuziunea PNL-PDL o mare minciună
Fuziune PNL-PDL. După lungi discuţii între liderii PNL şi PDL şi amânări repetate ale datei la care se va realiza fuziunea PNL-PDL, conducerile celor două formaţiuni politice au căzut de acord asupra unei înţelegeri de conjunctură.
Fuziune PNL-PDL. Încercând să găsească o soluţie pentru a se salva de la repetarea dezastrului de la alegerile europarlamentare din luna mai, liderii PNL şi PDL au decis să meargă pe varianta unei fuziuni PNL-PDL. Fuziunea PNL-PDL a intrat în impas în mai multe momente, când negocierile s-au blocat ca urmare a opoziţiei din cadrul celor două partide față de un asemenea proiect politic, sau a îngheţării discuţiilor în jurul numelui, imnului ori a siglei viitoarei formaţiuni. Conştienţi de imposibilitatea fuziunii, conducerile celor două partide au căzut de acord asupra elaborării unei soluţii conjuncturale, care, după alegerile din toamnă, poate oricând să permită revenirea la situaţia actuală.
Citeşte şi: Iohannis: Congresul extraordinar al PNL pentru fuziunea cu PDL va avea loc pe 26 iulie
Statutul rezultat în urma negocierilor celor două partide arată că fuziunea PNL-PDL este mai degrabă un protocol de alianţă politică şi nu pune bazele unei noi formaţiuni politice, inducând astfel în eroare populaţia. Conform documentului, până în 2017 viitoarea formaţiune va cuprinde structurile actuale de conducere ale PNL şi PDL, partidul rezultat având astfel doi co-preşedinţi, patru prim-vicepreşedinţi şi opt vicepreşedinţi regionali. Păstrarea structurilor actuale ale celor două partide în viitoarea construcţie politică demonstrează că liderii PNL şi PDL au luat în calcul o alianță doar de conjunctură pentru alegerile din această toamnă, neexistând nimic care să împiedice cele două formaţiuni să se despartă ulterior şi să meargă pe căi diferite.
Pe de altă parte, preşedintele PNL a recunoscut luni că statutul viitorului partid a fost finalizat în proporţie de 99%, dar că au rămas şi unele detalii care mai trebuie stabilite, cum ar fi numele şi sigla formaţiunii. "Cu siguranţă, înainte de congresul de unificare vom avea un rezultat şi pe această speţă. (...) Acum nu discutăm despre nume, siglă şi alte lucruri, discutăm despre conţinutul partidului, ca şi proceduri, ca şi intenţii, iar acest Statut va fi pus la dispoziţia organizaţiilor noastre pentru a veni cu sugestii, propuneri, iar celelalte teme în măsură în care vor fi agreate vor fi comunicate. Gata cu totul este în proporţie de 99, 99 %, lipseşte acolo unde vin numele partidului şi sigla”, a declarat Iohannis. Viitoarea denumire a partidului pare a fi căcâiul lui Ahile al viitoarei construcţii politice, până în acest moment negocierile intrând în impas de fiecare dată când s-a ridicat această problemă. Nu este exclus ca liberalii şi democrat-liberalii să facă un compromis în privinţa numelui de dragul intereselor de moment pentru a crea o construcţie politică care să îi salveze de la ruşinea unei înfrângeri zdrobitoare în cazul în care PDL şi PNL ar avea candidaţi diferiţi.
Citeşte şi: Băsescu: Sunt convins că NU este posibilă fuziunea PNL-PDL
Fuziune PNL-PDL. Aşadar, se pare că întreaga miză a elaborării unui statut pentru viitoarea formaţiune politică este aceea de a-i păcăli pe români cu privire la existența unei fuziuni. PNL şi PDL demonstrează astfel că sunt unite doar de interese de moment şi că nu reprezintă o alternativă credibilă la actuala coaliţie de guvernare care de mai bine de doi ani a reuşit să obţină îmbunătăţirea considerabilă a nivelului de trai al românilor.