Gaze ieftine şi venituri mai mari pentru români
Printre proiectele legislative cu un important impact asupra a milioane de români ce au primit de curând votul final al Parlamentului se numără amânarea liberalizării preţului la gaze şi posibilitatea cumulului pensiei cu salariul de la stat.
În timp ce opoziţia depune moţiuni simple nejustificate, care ocupă inutil calendarul Parlamentului, Guvernul şi majoritatea parlamentară care îl susţine au demarat o serie de iniţiative legislative care să vină în ajutorul românilor. Printre proiectele legislative cu un important impact asupra a milioane de români ce au primit de curând votul final al Parlamentului se numără amânarea liberalizării preţului la gaze şi posibilitatea cumulului pensiei cu salariul de la stat.
Ziua de miercuri a adus o veste bună tuturor românilor care se temeau de creşterea costurilor pentru încălzire ca urmare a liberalizării preţurilor la gaze. Camera Deputaţilor a votat modificarea şi completarea legii energiei electrice şi a gazelor naturale, respectiv a legii petrolului. Printre noile prevederi ale proiectului de lege se stipulează şi amânarea liberalizării preţului la gaze pentru consumatorii casnici până în anul 2021. Proiectul legislativ în cauză obligă operatorii să îşi publice toate costurile, pentru a putea fi analizate de consumatorii din ţara noastră. Organismele de reglementare vor avea obligaţia de a monitoriza costurile şi de a constanta dacă acestea sunt în conformitate.
Citeşte şi: ROMPAN: Reducerea TVA la pâine a dus la reducerea evaziunii fiscale cu 20%
Decizia cabinetului condus de Victor Ponta vine ca urmare a semnării de către guvernele portocalii în 2011 şi 2012 a memorandumurilor cu FMI şi Comisia Europeană privind creşterea tarifelor la gaze în perioada 2012-2015. Confruntat cu implementarea unui calendar de liberalizare a preţurilor la gaze care nu ţine cont de veniturile şi posibilităţile românilor, Executivul actual a fost nevoit să facă toate demersurile necesare pentru a implementa un program realist, care să fie suportabil pentru populaţie.
În aceeaşi zi, Camera Deputaţilor a votat şi proiectul de lege care propune abrogarea prevederilor ce interziceau cumulul pensiei cu salariul pentru angajaţii din sistemul public, atunci când cuantumul pensiei este mai mare decât nivelul salariului mediu brut. Prin intermediul acestui proiect se repară astfel o mare nedreptate făcută de guvernul condus de Emil Boc care a decis în 2009 interzicerea cumulului pensiei cu salariul în cazul angajaţilor din sistemul public, producând astfel limitări ale dreptului la muncă pentru persoanele în vârstă cu o experienţă şi pregătire temeinică din sistemul public.
Citeşte şi: Liberalizarea preţurilor la gaze pentru populaţie se va amâna cu încă cinci ani
Tot ieri, la un an de la implementarea reducerii TVA la produsele de panificaţie de la 24% la 9%, premierul Victor Ponta alături alţi miniştri au prezentat evaluarea efectelor macroeconomice ale acestei măsuri. Conform datelor prezentate de Guvern măsura s-a dovedit a fi un succes în condiţiile în care impactul reducerii TVA a scăzut evaziunea fiscală cu 20% iar preţurile la produsele de panificaţie s-au redus cu 12%. Diminuarea TVA a avut un impact stimulatoriu asupra industriei de panificaţie, producţia de făină crescând cu 16% iar cea de pâine cu 18%. Totodată, mulţumită reducerii taxei, numărul salariaților înregistrați cu carte de muncă din industria de panificaţie s-a majorat cu 7.000 de oameni. Ca urmare a succesului măsurii de reducere a taxei pe valoare adăugată la pâine, executivul ia în calcul realizarea unor analize pentru a vedea în ce măsură scăderea acestei taxe poate fi implementată şi la alte produse alimentare, cum ar fi carnea şi legumele.
Cele două noi proiecte legislative şi reducerea TVA la produsele de panificaţie reprezintă trei măsuri cu impact incontestabil pozitiv asupra nivelului de trai al populaţiei. Rămâne desigur de văzut dacă Traian Băsescu va promulga modificările legislative prin care se amână liberalizarea prţului gazelor, respectiv proiectul de lege care dă posibilitatea de a cumula pensia cu salariul.