ROMPAN: Reducerea TVA la pâine a dus la reducerea evaziunii fiscale cu 20%
Puterea de cumpărare a populaţiei a crescut cu 136 de milioane de euro datorită reducerii preţului la pâine şi făină, iar numărul salariaţilor înregistraţi cu carte de muncă s-a majorat cu 7.000 de oameni, arată datele ROMPAN.
"Un lucru important care s-a văzut după reducerea TVA la pâine este că a crescut puterea de cumpărare a populaţiei cu 136 de milioane de euro, iar economiile înregistrate de populaţie în acest an s-au mutat în cumpărarea altor produsele alimentare sau industriale", a spus Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN).
El a precizat că în urma studiului făcut de ROMPAN cu ajutorul INS privind impactul acestei măsuri în piaţă a reieşit că producţia fiscalizată a crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anilor 2012 şi 2013.
'Noi, ROMPAN am făcut un studiu cu impactul acestei măsuri. Studiul a fost făcut împreună cu statistica. Ne bazăm pe date foarte corecte primite şi cumpărate de la statistică şi ele demonstrează că producţia fiscalizată a crescut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anilor 2012 şi 2013, pentru că ne referim la septembrie 2013 până la septembrie 2014. Deci din 70% evaziune fiscală a rămas 50%. Producţia fiscalizată toată se ridică la 280.000 de tone de produse înregistrate statistic care s-au vândut cu bon fiscal şi care au creat un impact în piaţă, în sensul că producţia fiscalizată este sigură din punct de vedere alimentar. (...) Noi avem anual o producţie de 1,8 milioane de tone de pâine', a adăugat Popescu.
Citeşte şi: VICTOR PONTA: Reducerea TVA la pâine a fost un proiect de succes
Potrivit şefului ROMPAN, efectele reducerii TVA se văd şi prin creşterea numărului de salariaţi înregistraţi cu carte de muncă, diminuării numărului de firme din domeniu şi îmbunătăţirii mediului de afaceri.
'Erau în jur de 5.000 de firme, iar acum mai sunt 4.570 înregistrate la Autoritatea Veterinară pentru că mulţi care făceau evaziune s-au mutat în altă parte pentru că aici nu a mai mers. În schimb, a crescut numărul salariaţilor înregistraţi cu carte de muncă, cu vreo 7.000 de oameni, ceea ce are un impact pozitiv în piaţă. O altă latură importantă este legată de insolvenţe şi falimente. Sigur că este loc de mai bine, dar este important că nu am mai înregistrat falimente şi insolvenţe în sector', a menţionat preşedintele ROMPAN.
Întrebat despre motivul pentru care preţul pâinii nu a scăzut cu acelaşi procent de reducere a TVA, respectiv 15%, reprezentantul brutarilor a afirmat că există o influenţă de trei procente pe costuri, respectiv de 'de TVA la TVA în mediul comercial'.
'Preţul pâinii nu a scăzut cu 15% pentru că este TVA la TVA în mediul comercial şi este o influenţă de 3% a costurilor. De altfel, nu a fost o obligativitate a agenţilor economici', a mai spus Popescu.