Gorghiu: Voi încerca să-l conving pe premier să-şi schimbe punctul de vedere pe tema alegerii primarilor
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marţi, că nu se aştepta din partea premierului să respingă ideea introducerii prin OUG a prevederii privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin şi a adăugat că va încerca în continuare să-l convingă de necesitatea demersului, potrivit Agerpres.
"Nu este răspunsul pe care mi-l doream, evident. Mă aşteptam ca premierul României şi Guvernul României să-şi asume o modificare de legislaţie în sensul asigurării reprezentativităţii aleşilor, în sensul în care o competiţie reală să fie realizată mai ales prin al doilea tur de scrutin. Astăzi, prim-ministrul a decis să nu se implice în acest lucru, invocând o posibilă interpretare, nu ştiu din partea cui, de partizanat politic. Eu vă spun că acest proiect şi anume alegerile în două tururi, această prevedere din legislaţia electorală, nu ţine de politic, ţine de democraţie, ţine de societatea civilă, ţine de drepturile cetăţenilor. Eu o să mai încerc să-l conving să-şi schimbe punctul de vedere", a afirmat Gorghiu.
Ea a adăugat că PNL va face în acelaşi timp demersuri la nivel parlamentar pe tema alegerii primarilor în două tururi de scrutin.
"Evident că nu pot să vă mint să vă spun că sunt şanse de 100% ca acest proiect să fie unul încununat de succes pentru că PSD-ul este mare, mare adversar al alegerii primarilor în două tururi de scrutin", a declarat Gorghiu.
În opinia sa, la ora actuală, PSD este "un partid anchilozat". "Aţi văzut poziţii ale celor de la ALDE, domnul Tăriceanu a spus că susţine alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Din câte îmi amintesc, poziţia UDMR este în aceeaşi direcţie, a fost în aceeaşi direcţie, sper să nu mă înşel. Vom vedea în continuare dacă vom reuşi în vreun context să încropim o majoritate. Poziţia PSD-ului este însă anchilozată. (...) L-am văzut astăzi pe unul din liderii PSD, scuzaţi-mă, dar chiar nu-mi aduc aminte cine în momentul acesta, spunând cât e de neconstituţională o asemenea prevedere. (...) Oameni buni, a fost până în 2008, din 1990 până în 2008 am avut acest mod de alegere a primarilor. Dacă vă uitaţi în Europa cam aşa se aleg primarii, a fost un pas înapoi atunci când s-a ajuns la primari aleşi într-un singur tur", a spus Gorghiu.
Copreşedintele PNL a adăugat că se aştepta cu atât mai mult la o altă poziţie din partea prim-ministrului cu cât în primul program de guvernare anunţat de acesta prevederea privitoare la alegerea în două tururi de scrutin pentru primari era considerată ca fiind una extrem de importantă.
"Ce s-a schimbat de atunci până acum, marţi, 19 ianuarie, eu nu ştiu şi nici nu am să-mi ascund dezamăgirea", a declarat Gorghiu.
Ea a adăugat că subiectul va ţine agenda media până inclusiv în ziua alegerilor locale.
"Vom vedea ce se va întâmpla, nu pot să răspund în numele prim-ministrului. (...) Nu vreau să creadă cineva că prin acest apel încerc să capitalizez simpatie din partea societăţii civile de partea PNL, dar societatea civilă a avut nenumărate luări de poziţie publică în care a cerut alegeri pentru primari în două tururi", a amintit copreşedintele PNL.
Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat, la rândul său, că liberalii consideră oportună "o largă" dezbatere referitoare la introducerea celor două tururi pentru alegerile locale.
"Şi nu e de bun augur ca cineva să limiteze sau să excludă posibilitatea acestei largi dezbateri. (...) M-aş fi aşteptat şi ne-am fi aşteptat să existe o reacţie a premierului după poziţionarea tuturor partidelor politice, cel puţin din rândul celor parlamentare, care, în definitiv, au şi obligaţia dezbaterii unui proiect legislativ depus tot de PNL anul trecut pe această temă. Legea nu are caracter politic, ordonanţa nu are caracter politic, mai degrabă legea actuală satisface un interes politic al celor care deţin deja funcţiile de primar, care sunt în mod evident avantajaţi de această lege", a spus Stroe.
Premierul Dacian Cioloş a afirmat marţi, referindu-se la solicitarea PNL privind adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, că nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin OUG.