Guvernul ia măsuri în privinţa furtului de lemn. Promite un software care să urmărească orice transport
Un software achiziţionat cu spijinul Băncii Mondiale în 2008 a fost extins pentru a permite urmărirea în timp real a oricărui transport de lemn, de la plecarea din pădure şi până când este exportat sau ajunge produs finit, a anunţat ministrul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană.
Subiectul a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, premierul Victor Ponta spunând că, "după lupte seculare", se poate pune în practică această idee.
"După lupte seculare - sper să fie de data asta sigur, mi-aţi dat o notă că implementăm soft-ul, am aici nota şi sună aşa de bine, vreau doar să-mi confirmaţi - cum e cu soft-ul ăla prin care putem urmări toate maşinile care transportă lemn?", a întrebat-o Ponta pe Doina Pană.
"Este o veste foarte bună pentru pădurile româneşti şi o veste foarte proastă pentru cei care s-au ocupat cu tăierile ilegale, în sensul că un soft existent din 2008, prin Banca Mondială, care urmărea trasabilitatea lemnului din pădure până la destinatarul final, însă până în 15 a lunii viitoare, l-am extins şi permite urmărirea în timp real a drumului lemnului, începând din momentul în care pleacă camionul din pădure şi până când iese din ţară sau este în stadiu de mobilă", a explicat ministrul.
Ponta a remarcat că software-ul a fost achiziţionat în 2008 şi s-au pierdut astfel şase ani pentru că abia acum este funcţional, însă Pană a explicat că este vorba de o extindere, de fapt, a unui program utilizat deja, dar care permite acum urmărirea transporturilor de lemn.
"Soft-ul este utilizat, dar nu în acest sens şi, cu o extindere minimă, permite această urmărire în timp real a trasabilităţii lemnului", a precizat Pană.
Ministrul a apreciat că extinderea programului va conduce la "eradicarea drastică" a tăierilor ilegale din păduri, iar ministrul Mediului, Attila Korodi, a susţinut şi el că, astfel, infracţionalitatea va scădea.
La finalul şedinţei, Guvernul a transmis un comunicat în care arată că a adoptat o hotărâre pentru aprobarea normelor referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase.
"Prin hotărârea adoptată de Guvern se elimină paralelismele de reglementare dintre HG 996/2008 și Legea 171/2010. De asemenea, se instituie clarificări în ceea ce privește utilizarea documentelor cu regim special pentru prevenirea introducerii pe piață a lemnului recoltat ilegal. Totodată, pentru a reduce acest risc, actul normativ prevede obligativitatea ca operatorii care introduc pe piață lemn și produse din lemn să implementeze și să utilizeze un sistem «due diligence» prevăzut de Regulamentul UE 995/2010", se arată în comunicat.
Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură a pus în dezbatere publică, în 1 aprilie, proiectul de hotărâre de Guvern privind circulaţia masei lemnoase, aflat pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de miercuri.
În prezent, în domeniu, se aplică HG nr. 996/2008, însă trebuia aplicat şi Regulamentul (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligatiilor ce revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn.
Proictul aduce o serie de măsuri noi pentru prevenirea furtului de lemn.
Potrivit notei de fundamentare a proiectului, la momentul începerii transportului materialelor lemnoase de la locul de recoltare sau depozitare, emitentul avizului de însoţire va avea obligaţia transmiterii în sistemul informatic (Sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase - SUMAL, n.r.), online şi/sau offline, după caz, a unor informaţii standardizate.
După recepţionarea informaţiilor, SUMAL-ul generează un cod unic, precum şi data, ora, minutul şi secunda, pe care emitentul are obligaţia să le înscrie în avizul de însoţire, se arăta în proiectul de HG.
Transportul/primirea/depozitarea/prelucrarea materialelor lemnoase fără a avea înscris codul unic, precum şi data, ora, minutul şi secunda emise de SUMAL sau cu aviz de însoţire în care sunt inscrise codul unic şi/sau data, ora, minutul şi secunda invalide se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 de lei.
Materialele lemnoase transportate/primite/depozitate se reţin până la data la care operatorul economic face dovada transmiterii online, în SUMAL a informaţiilor standardizate, în format corect şi complet, având incluse şi data, ora, minutul şi secunda generării codului unic de către SUMAL, iar în situaţia contrară, materialele lemnoase se confiscă sau, dacă nu se găsesc, se confiscă contravaloarea acestora, se mai arată în proiect.
Proiectul mai prevede ca avizele de însoţire să fie distribuite de către inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare la solicitare, numai pe baza contractelor comerciale încheiate. În prezent avizele se preiau de la Imprimeria Naţională, anual, numai în baza capacităţii de exploatare sau prelucrare.