ECONOMICA.NET: Care este EFECTUL FINAL al electoratei asupra debitorului
Guvernul s-a gândit să ajute debitorii cu venituri mici şi probleme la plata ratelor prin acordarea unei deduceri speciale pentru credite. Cei care fac o restructurare are urma să primească nişte bani în plus de la angajator, însă măsura se adresează mai mult celor care sunt într-o situaţie disperată, pentru că banii neimpozitaţi din salariu nu sunt suficienţi pentru a acoperi costurile unei restructurări.
Deducerea specială pentru credite sau „electorata", cum a numit-o presa, este una dintre măsurile anunţate de guvern cu mult înainte să fie aprobate.
Actul normativ referitor la aprobarea acestei scheme care se vrea un sprijin pentru populaţia cu venituri mici şi cu rate la bănci ar urma să fie aprobat în şedinţa de Guvern de azi.
Prezentată iniţial (neoficial) sub forma unui credit fiscal, electorata a fost pusă în dezbatere publică ca o modificare a Codului Fiscal prin care debitorii care îşi restructurează creditele în perioada următoare pentru doi ani vor primi ulterior, tot timp de doi ani, o deducere fiscală la o sumă egală cu valoarea redusă din rată, dar nu mai mult de 900 de lei.
Deşi suma de 900 de lei pare mare, în realitate aceasta reprezintă doar un cuantum la care nu se mai aplică impozitul pe venit de 16% (aşa cum se întâmplă şi în cazul deducerii personale), şi banii care se întorc la debitorul cu contract de muncă nu pot fi mai mulţi de 144 de lei.
Însă 144 de lei reprezintă suma maximă care se poate întoarce la debitorul contribuabil şi este foarte greu de atins în realitate. Pentru această deducere specială se pot califica doar debitorii care au un venit de până la 2.000 de lei (încă nu ştim dacă este vorba de brut sau net), care fac o restructurare pe doi ani prin care rata lunară se reduce cum maximum jumătate. Şansele ca un debitor cu un venit de 2.000 de lei să îşi plătească în mod curent ratele de 1.800 de lei sunt foarte reduse. Potrivit proiectului de ordonanţă, debitorii trebuie să aibă creditele la zi sau întârzieri de sub 90 de zile.
Citește mai mult pe economica.net