Guvernul se bate pentru mândria națională
După ce a făcut efortul de a restaura ansamblul statuar de la Târgu Jiu, Guvernul Ponta se pregătește să achiziționeze o lucrare faimoasă a lui Constantin Brâncuşi. Este vorba despre ”Cumințenia pământului”, aflată în prezent în propietatea moștenitorilor lui Brâncuși.
Alături de reușitele diplomatice românești, care întăresc anvergura României în planul politicii europene și mondiale, de diplomele obținute la olimpiade internaționale de tinerii români sau de realizările sportivilor sub drapel românesc, cultura a fost dintotdeauna unul dintre cei mai constanți ambasadori ai țării noastre în lume. Mircea Eliade, Constantin Brâncuși, Eugen Ionesco sau George Enescu sunt doar câteva dintre multele personalități culturale de necontestat care au pus România pe harta lumii și au făcut întotdeauna să se vorbească despre România în termeni apreciativi.
Din păcate însă, dacă străinii au știut să aprecieze aceste personalități culturale și să le promoveze opera, nu același lucru poate fi spus întotdeauna despre autoritățile statului român. Nu de puține ori, invocând lipsa fondurilor necesare, România a dat cu piciorul șanselor pe care le avea de a intra în posesia unor lucrări sau manuscrise de o valoare inestimabilă și le-a dat posibilitatea altora să se mândrească cu opere care sunt legate în mod intrinsec de patrimoniul cultural românesc. Ca să nu mai vorbim despre modul absolut inacceptabil în care au fost lăsate să se degradeze opere de artă sau monumente aflate în patrimoniul statului român, în condițiile în care cultura a fost mereu lăsată la coada alocărilor bugetare.
Se pare însă că această optică meschină și profund păguboasă începe să fie înlocuită de o viziune care acordă importanța cuvenită atât patrimoniului existent, cât și posibilităților ca acesta să fie îmbogățit. Iar cel mai bun exemplu în acest sens este legat de Constantin Brâncuși.
După ce a făcut efortul de a restaura ansamblul statuar de la Târgu Jiu, Guvernul Ponta se pregătește să achiziționeze o lucrare faimoasă a celebrului sculptor. Este vorba despre ”Cumințenia pământului”, aflată în prezent în propietatea moștenitorilor lui Brâncuși.
”Am semnat azi un memorandum către Guvern în care eu propun începerea discuţiilor cu proprietarii, cu două doamne, moştenitoarele. Această operă de artă, această sculptură 'Cuminţenia pământului' ar trebui să rămână în proprietatea statului în cazul în care proprietarii o vând şi statul român ar trebui să facă un efort pentru a cumpăra această operă. Nu vorbesc de sumă. În mod legal, această operă, indiferent cine cumpără, nu poate ieşi din ţară, pentru că este în tezaur. Va rămâne în România. Important ar fi să rămână în proprietatea statului şi în administrarea Muzeului Naţional de Artă în cazul în care se va ajunge la o licitaţie şi va fi vândută', a afirmat ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
Sigur, de la voință la putință este cale lungă. Însă este un semn bun că statul român se interesează de achiziționarea respectivei statui, exercitându-și dreptul de preempțiune, după ce aceasta a fost prezentată luni în cadrul expoziţiei private dedicată avangardei româneşti 'Showcasing Romanian Avant-garde Art și a fost pusă în vânzare. Este o dovadă că România a început să își aprecieze la justa valoare patrimoniul cultural și să se bată pentru el, ceea ce înseamnă că, ușor-ușor, începem să ne recâștigăm mândria națională.