Kelemen Hunor: În ţinutul secuiesc, instituţiile vor fi împărţite între oraşe şi 50% din bani rămân în regiune
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, cu ocazia prezentării la Cluj a proiectului legislativ de înfiinţare a regiunii ţinutului secuiesc, că jumătate din banii colectaţi în regiune ar rămâne unităţilor locale şi regionale şi că instituţiile în regiune ar fi împărţite între mai multe localităţi.
"Am propus să fie mai multe oraşe care deţin anumite instituţii. Mureşul va fi capitala regiunii, instituţiile care ţin de fiscalitate să fie la Miercurea Ciuc, la Odorheiu Secuiesc să fie consiliul regional şi la Sfântu Gheorghe să fie celelalte instituţii administrative, iar prefectura să rămână ca reprezentant al statului şi al Guvernului cum este în acest moment, în fiecare judeţ, şi Prefectura judeţului Harghita va exercita şi atribuţiile la nivel regional', a spus Kelemen Hunor.
Potrivit acestuia, jumătate din sumele colectate din taxe ar rămâne în regiune, pentru că în prezent sunt prea mulţi bani care ajung la Bucureşti.
'Noi am propus să rămână un procent mult mai mare la nivel local, la nivel regional, decât este în acest moment şi cred că ar fi o propunere valabilă şi pentru alte regiuni, dacă vom trece la o altă structură administrativă. Noi considerăm că nu e bine să mergi pentru fiecare bănuţ până în Bucureşti, nu e bine să mergi pentru un pod, pentru o şcoală locală, pentru o instituţie de cultură tot timpul la Bucureşti. Noi propunem să rămână din sumele colectate, din taxele colectate 50% şi sunt câteva locuri unde procentul este un pic mai mic', a precizat Kelemen.
El a mai spus că proiectul de autonomie propus pentru ţinutul secuiesc este după modelul Tirolului de Sud. 'Acest model poate fi aplicat în orice regiune, fiindcă este o doză foarte mare de descentralizare şi de aplicare a principiului subsidiarităţii', a mai spus preşedintele UDMR.