Huiduit la Iași: Pensionarii nu-l uită pe Băsescu
Orbit de lumina de afară, dar și de atmosfera glacială ce contrasta puternic cu tămâierile edulcorate din sală, Băsescu a fost nevoit să se confrunte cu huiduielile trecătorilor.
Trecut-au vremurile în care Traian Băsescu se bălăcea în aprecierea populară. În momentul de față, indiferent de poveștile pe care le îndrugă despre ”instigatorii lui Voiculescu”, președintele nu poate scoate nasul în public fără să fie huiduit de români. S-a văzut cu ochiul liber, la Iași, acolo unde a fost luat în primire de pensionari, la ieșirea de la o sindrofie a Fundației Mișcarea Populară. Orbit de lumina de afară, dar și de atmosfera glacială ce contrasta puternic cu tămâierile edulcorate din sală, Băsescu a fost nevoit să se confrunte cu huiduielile trecătorilor. Nu erau acolo nici măcar grupuri compacte, cu atât mai puțin organizate, ci doar trecători care s-au oprit să-i strige de la obraz președintelui toate reproșurile adunat mai ales în ultimul mandat.
Mai instructive decât imaginea pensionarilor agitându-și bastoanele și sacoșele de cumpărături, au fost schimburile de replici și reacția președintelui. Pe picior de fugă și tot s-a văzut nevoit să răspundă interpelărilor. O femeie amărâtă îl trăgea de mânecă. Feciorul ei e plecat la muncă aiurea în lume și femeia s-a gândit să-l întrebe de sănătate exact pe cel care i-a îndemnat pe români să părăsească țara, dacă sunt nemulțumiți. Încercând să scape de sub tirul reproșurilor, Băsescu a scos asul din mânecă: întrebați-l pe Ponta, nu el v-a promis un milion de locuri de muncă?
Fractura de logică a șefului statului este dureros de vizibilă. În primul rând, crearea locurilor de muncă nu apare nici în sarcina șefului guvernului, cum nu apare nici nici în sarcina șefului statului, căci din fericire România nu e Coreea de Nord. Rolul premierului este să creeze condițiile economice care încurajează apariția acestor locuri de muncă. Și-a făcut Ponta datoria din acest punct de vedere? Spre disperarea lui Băsescu: DA! Pensionarii nu știu și nu-i pot arunca în față replica. Răspunsul însă este consemnat în evaluările economice: comparativ cu aceeași perioadă a anului 2013, în primul trimestru al anului curent România are una dintre cele mai mari rate de creștere economică din UE, de + 3.8%! Spre disperarea Piticilor Mișcării Populare, industria crește cu ritmuri record de 10% și aduce peste trei sferturi din creșterea economică.
Câștigul salarial mediu a crescut în primul trimestru al anului cu 5,5% față de aceeași perioadă a anului trecut. În consecință directă, consumul – acest barometru evident al bunăstării populației – a crescut cu 9% în primul trimestru al anului. Agenția de rating Standard&Poor's, refuzând să bage în seamă propaganda băsistă, a upgradat chiar în această perioadă România în categoria "investment grade", oferindu-i perspectivă stabilă, ceea ce înseamnă că marii investitori de portofoliu pot reveni pe piața românească. Tabloul clinic al guvernării PDL, de care Băsescu este direct răspunzător, ca personajul central care a decis și anunțat măsurile de austeritate și tăierile salariale, a fost cel al unei țări ajunsă în impas economic și pe cale de a intra în incapacitate de plată. Guvernele conduse de Victor Ponta au reușit să redreseze situația, într-un mod atât de evident încât lui Băsescu nu i-a mai rămas decât alternativa jenantă de a încerca să confiște aceste rezultate, pretinzând că revirimentul economic este meritul lui... Emil Boc. În timp ce economiștii se prăpădesc de râs, populația, mai puțin îngăduitoare după cum s-a văzut, nu este deloc dispusă să mai înghită gogoșile prezidențiale.
Mai rămâne ceva de comentat, în privința eschivelor lui Băsescu? Cât timp, pentru dezastrul economic al guvernărilor PDL, acesta mai poate da vina pe incompetența lui Emil Boc, nimeni și nimic nu poate justifica ”îndemnul” președintelui, consemnat public, care le arăta ușa românilor ajunși la limita suportabilității...