Ideea GENIALĂ a unui prizonier care a EVADAT, păcălind gărzile SS

| 03 sep, 2014

Pe 20 iunie 1942, garzile SS care pazeau portile de la Auschwitz au incremenit. In fata lor a aparut masina lui Rudolph Hoss, comandantul lagarului. In interiorul automobilului se aflau patru barbati inarmati si imbracati in uniforme.

Unul dintre acestia a inceput sa strige in germana spre garzi: "Treziti-va, boilor! Deschideti portile sau am sa va deschid eu pe voi!". Infricosat, unul dintre gardieni s-a grabit sa ridice bariera, permitandu-le celor patru sa iasa din lagar.

Cu toate acesta, daca i-ar fi privit mai de-aproape, gardianul SS ar fi observat ca cei patru erau transpirati si albi la fata, de teama.

Departe de a fi nazisti, barbatii erau prizonieri polonezi care au reusit sa fure uniformele naziste si masina din lagar. Kazimierz Piechowski, Eugeniusz Bendera, Stanislaw Gustaw Jaster si Jozef Lempart au intrat in istorie pentru cea mai indrazneata evadare, rupta parca din filmele de actiune, scrie a1.ro

Planul de evadare

Eugeniusz Bendera
, care lucra ca mecanic in garajul lagarului, a fost cel care a avut initiativa, sfatuindu-se cu Piechowski. Barbatul aflase ca se afla pe lista neagra a nazistilor si ca urma sa fie executat. Avand acces la masini, Bendera s-a gandit ca ar fi o ocazie perfecta pentru a evada. Insa gardurile care imprajmuiau lagarul erau electrificate, iar garzile stateau de paza non-stop. Singura solutie era sa iasa pe faimoasa poarta "Arbeit macht frei".

Bendera si Piechowski i-au luat in echipa si pe Jaster si Lempart si, astfel, au inceput sa puna la cale marea evadare. Inainte de a incepe, cei patru au spus o rugaciune pentru familiile lor si au convenit sa se impuste reciproc, in cazul in care evadarea ar fi esuat.

Marea evadare

Pe 20 iunie, cei patru au reusit sa se strecoare in magazii, de unde au furat patru uniforme naziste si mai multe arme, apoi au luat din garaj cea mai rapida masina, un Steyr 220. Ajunsi la porti, prizonierii au reusit sa ii pacaleasca pe gardieni, iesind victoriosi din Auschwitz.


Dupa evadarea lor, nazistii au ordonat ca fiecare prizonier de la Auschwitz sa aiba tatuat pe mana un numar de inregistrare, care ii transforma pe detinuti din oameni, in simple cifre. Acestia nu mai erau strigati dupa nume, ci dupa numarul tatuat.

Dupa evadare

Kazimierz Piechowski a fugit in Ucraina, apoi s-a intors in Polonia si s-a inrolat in armata interna poloneza, fapt care ii va aduce 10 ani de inchisoare, in perioada regimului comunist. Parintii sai au fost capturati de nazisti si ucisi, in semn de razbunare. Dupa ce a fost eliberat, a devenit inginer si a scris mai multe carti despre experienta sa de la Auschwitz. Astazi, Piechowski are 92 de ani si traieste intr-un mic oras din Polonia.

Eugeniusz Bendera a trait in Varsovia si a murit in 1980.

Jozef Lempart a fugit in Varsovia, unde s-a casatorit si a avut un copil. Parintii lui au avut aceeasi soarta ca ai lui Piechowski. In 1971, a murit intr-un accident de masina.

Stanislaw Jaster s-a inrolat in armata interna poloneza. In 1943, a fost executat, fiind acuzat de colaborare cu Gestapo, politia secreta nazista.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ