Românca de 101 ani care a supravieţuit la Auschwitz fiindcă naziştii au rămas FĂRĂ gaz
O evreică de origine română îşi serbează aniversarea a 101 ani după ce a trecut prin trei lagăre de concentrare în timpul Holocaustului şi a scăpat de la moarte la Aushwitz deoarece naziştii au rămas fără gaz. Povestea uimitoare a Klarei Markus a fost prezentată pe larg în Daily Mail.
Femeia a fost mai intai incarcerata la Dachau si Ravensbruck din Germania, apoi a fost trimisa la Auschwitz, Polonia. S-a nascut sub numele de Klara Schongut, in ajunul Anului Nou, in 1913, in localitatea Carei, judetul Satu Mare.
In august 1942, ea a fost deportata intr-un ghetou pentru evrei din Budapesta, unde a lucrat intr-o fabrica de umbrele.
"Mama si surorile mele mai mari au fost trimise direct la Auschwitz. Nu le-am mai vazut niciodata de atunci", declara Klara pentru ziarul Adevarul, in anul 2010.
"Cand am intrebat ce s-a intamplat cu ele, membrii SS mi-au raspuns scurt: 'Poate ca ar trebui sa le cauti prin fum si cenusa' si apoi au ras", a povestit ea.
Mama a doi copii, Klara a stat in ghetoul din Budapesta timp de doi ani, dupa care liderii nazisti au ordonat ca evreii ramasi acolo sa fie transportati in lagare de concentrare.
Dupa un drum care a durat o luna, femeia a ajuns la Dachau pe 20 octombrie 1944, iar o saptamana mai tarziu a fost transferata la Ravensbruck, un cunoscut lagar pentru femei. La scurt timp, a fost mutata la Auschwitz.
"Am trecut prin toate lagarele de pe teritoriul german. Conditiile erau la fel peste tot. Adormeam cu lacrimi in ochi, imi era dor de mama si surorile mele. M-am obisnuit cu foamea, dar nu si cu durerea din suflet. In fiecare zi eram umiliti, torturati, eram inconjurata de moarte si mizerie, mai ales de cea care provenea de la ucigasii sufletelor noastre", a marturisit ea in interviul din 2010.
Cu putin timp inainte ca lagarul de la Auschwitz sa fie eliberat in ianuarie 1945, Klara, care pe atunci avea 30 de ani si 32 de kilograme, a fost trimisa in camera de gazare.
"Am fost selectata alaturi de un grup mai mare de femei si am fost pregatite pentru camera de gazare. Dupa ce ne-au bagat inauntru, cand au vrut sa dea drumul la gaz, au constatat ca au ramas fara. Unul dintre gardieni a glumit spunand ca este ziua noastra norocoasa, ca au ucis atat de multi oameni in acea zi incat au ramas fara gaz. Dumnezeu a vegheat asupra mea in acea zi", a spus femeia.
In mod surprinzator, ea a reusit sa evadeze de la Auschwitz si s-a intors in Romania, pentru a afla ca intreaga sa familie a murit in timpul razboiului. Si-a refacut viata dupa ce l-a cunoscut pe actualul ei sot, Andrei Markus.
Pe 31 decembrie 2014 va implini 101 ani, iar prefectul judetului Maramures, Anton Rohian, i-a facut o vizita cu aceasta ocazie si i-a daruit un buchet de flori, o sticla de sampanie si o diploma.