Independenta Statului – un proiect mai important decat oricare altul
Cazul Bercea-Basescu este testul suprem al independentei justitiei, dar si a independentei statului roman in fata altor grupari care doresc sa partajeze puterea cu statul roman (fie ca vorbim de interlopi, grupuri de interese, judecatori corupti, presa ticalosita sau clanuri cu politicieni vanduti).
Statul roman a fost, ani de zile, dupa caderea comunismului, un pres de sters pe picioare pentru cei puternici, pentru cei cu bani si relatii, pentru cei care au stiut sa profite de tranzitie pentru a se insuruba in cele mai inalte functii. De ceva vreme, dupa aderarea la NATO, in special, statul roman a reinceput sa creasca. Sa se mai curete de imaginea formata in anii 90 si sa adopte atitudini mai demne si mai ferme. Acest lucru ajuta cetatenii, pentru ca un stat puternic inseamna sanse mai mari pentru servicii publice corecte, sanse mai mari pentru dreptate egala pentru toti si sanse mai mari de bunastare pentru toata lumea. Inseamna ca raman mai multi bani pentru serviciile publice si sunt mai putini deturnati in interes privat. Inseamna ca cetatenii obisnuiti pot fi mai usor si mai puternic aparati de cei care au in spate bani, influente sau resurse.
Statul roman a fost singurul instrument de modernizare a societatii noastre in ultimele secole, in ciuda ideologiei neoliberale recente, care spune ca statul este un prost administrator si doar mediul privat poate produce bunastare. Realitatea romaneasca arata ca sansele dreptatii si bunastarii sunt mai mari in conditiile unui stat puternic si independent in fata altor zone de putere.
In aceste zile, Justitia isi da un examen de maturitate incredibil de important. De ce este acest caz mai important decat altele? Iata doar cateva mize:
1. Judecatorii si procurorii trebuie sa decida daca aplica legea “in numele statului” sau, daca o evita, in numele celui care i-a numit in functii. Reamintesc celor care nu stiu ca, in ultimii 10 ani, Traian Basescu a numit de peste 20 de ori mai multi judecatori si procurori decat a facut orice alt presedinte de dinaintea lui, schimband practic sistemul in cativa ani. Este timpul ca acestia sa arate daca ei lucreaza pentru stat sau pentru un om politic. Sunt convins ca acest examen va fi trecut cu bine de structurile statului, pentru ca aceasta este singura sansa pentru Romania pentru a rezista intr-o regiune tulbure si intr-un context istoric complicat.
2. Partidele care si-au facut o tinta din tema luptei impotriva coruptiei trebuie sa decida daca raman consecvente cu acest discurs sau politizeaza totul, mergand pe ideea ca asistam la un razboi Basescu-Ponta. Ieri, de exemplu, multe voci de dreapta spuneau, socant, ca oarecum principalul personaj negativ in acest subiect este Victor Ponta, uitand cu nonsalanta despre ce vorbesc. Daca lideri si nume importante din PNL si PDL vor sa fie credibili cand vorbesc de justitie, au acum sansa de a arata ca pun mai presus de orice independenta justitiei si ii cer demisia lui Traian Basescu. Doamna Macovei, reamintesc, a girat prin criteriile sale de integritate lista de candidati a ARD in 2012, pe care se gasea si domnul Capatana, iar acum tace malc cand vine vorba de apararea justitiei.
Citește și: Ivan: Macovei l-a girat pe Căpăţână şi, implicit, întreg clanul Bercea
3. Presedintele tarii, daca chiar si-a facut un deziderat din promovarea justitiei independente, are sansa unei demisii care sa protejeze justitia de suspiciuni. Justitia este mai libera si mai puternica daca presedintele nu se cramponeaza de o functie in care are privilegiul unei imunitati incredibile, care inca i se aplica, si care il tine la adapost de control in legatura cu astfel de subiecte. Un presedinte demisionar, fara imunitate, pus la dispozitia justitiei, elimina suspiciunile din acest caz (care nu se refera doar la relatia interlopa dintre un clan si fratele sau, ci si, mai ales, la posibila dar inca neprobata influenta pe care presedintele o exercita pentru a proteja un interlop de justitie).
4. Klaus Iohannis are sansa de a arata ca este diferit de politicienii pe care vrea sa ii inlocuiasca. Cum? Prin delimitare de PDL-ul care inca nu si-a facut curat in filiala condusa de domnul Capatana (apropiatul lui Bercea) si care nu stie cum sa ascunda legatura sa cu acest clan. Prin solicitarea demisiei presedintelui, pentru a arata ca nu se asociaza cu el si ca nu vrea sa ii repete mesajul. Prin salvarea credibilitatii PNL, care este tarat intr-o fuziune cu un partid-clan, care nu poate spune niciodata credibil ca n-are legatura cu “regimul Basescu”. Va face asta sau se va complace in situatia actuala, alaturi de oameni ca Blaga, Capatana sau Basescu?
5. In aceste zile, chiar saptamani, se joaca soarta “Regimului”. Va avea acesta in continuare sustinatori interni sau externi pentru a-l perpetua si promova, sau nu? Romania are sansa unei innoiri si a unei schimbari pentru viitor nu doar daca pleaca Traian Basescu din functie (acum sau la toamna), dar si daca Regimul sau nu mai are nici o sansa sa revina in functie. Oamenii au votat covarsitor in 2012 impotriva acestui Regim si isi doresc si azi disparitia sa. Intrebarea la care inca nu avem raspuns este daca Regimul mai are suficienta sustinere pentru a rezista, pentru a supravietui si pentru a se regenera.
Inainte de a incheia, o informatie derivata din cercetari sociologice repetate: agenda de prioritati a romanilor continua sa aiba in prim-plan nu doar crearea de locuri de munca si adoptarea de masuri anti-saracie (servicii publice mai bune, sanatate, educatie, preturi mai mici etc), dar si combaterea coruptiei si pedepsirea vinovatilor, precum si intarirea justitiei si separarea ei totala de politica. O componenta este echivalenta cu lupta impotriva regimului Basescu si cu inlaturarea sa de la putere. Dar alta se refera si la justitie in general si la echilibrul puterilor in stat, ca forma de intarire a Statului.
Citește și: Peste 80% dintre români consideră că persoanele condamnate pentru corupţie sunt vinovate
Aceste prioritati legate de justitie reies in cercetari de agenda, si ele trebuie sa fie luate in calcul de catre toti cei care proiecteaza politici publice si decizii de guvernare pentru viitor. Lupta impotriva coruptiei, a coruptilor, independenta justitiei si asigurarea unei separatii clare fata de politica sunt elemente fundamentale pentru un Stat puternic, independent. Nu imi ramane decat sa sper ca politicienii vor tine cont de dorintele reale ale romanilor, si vor face tot ce depinde de ei pentru intarirea Statului.
Dan Sultanescu este politolog, www.infopolitic.ro
Ştirile orei
aici opereaza prezumtia de nevinovatie,nu-i asa?
ca la Nastase,patru case...
" Lupta impotriva coruptiei, a coruptilor, independenta justitiei si asigurarea unei separatii clare fata de politica sunt elemente fundamentale pentru un Stat puternic, independent"
vorbe goale,platite cu foarte multi bani...
nu ca m-ar interesa,doar sunt de la PSD,nu de la noi..
nu sunt de la regim....