INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Majoritatea românilor cred că alimentele se vor ieftini după reducerea TVA
Aproape 60% din români se aşteaptă ca preţurile alimentelor şi ale băuturilor nealcoolice să fie mai mici după reducerea TVA de la 24% la 9% începând cu 1 iunie, respectându-se integral sau parţial scăderea taxei, relevă barometrul INSCOP Research, relatează Adevărul.
Majoritatea românilor consideră că reducerea TVA la alimente şi la băuturi nealcoolice de la 24% la 9%, începând cu 1 iunie, este o măsură bună pentru ei personal (83,8%) şi pentru economie în general (78,2%), în timp ce mai puţin de 6% din ei cred că decizia fiscală nu va aduce beneficii nici lor, nici economiei, arată rezultatele sondajului, realizat de INSCOP Research în perioada 23-30 aprilie.
Sondajul s-a realizat pe un eşantion de 1.085 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani, cu o eroare maximă admisă a datelor de ±3%, la un grad de încredere de 95%, chestionarele fiind aplicate în 40 de judeţe şi Bucureşti (77 de localităţi).
De asemenea, 34,5% din respondenţi consideră că taxe şi impozite mai mici înseamnă mai puţini bani pentru sănătate, educaţie şi infrastructură, în timp ce 38,8% din ei nu cred acest lucru.
57% din români cred că preţurilor alimentelor şi ale băuturilor nealcoolice vor scădea de la 1 iunie, respectându-se integral (19,3%) sau parţial (37,7%) reducerea TVA de la 24% la 9%. Totuşi, unu din trei români (32,8%) se aşteaptă ca preţurile să nu scadă deloc după reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată, mai arată rezultatele sondajului.
Etapa de culegere a datelor pentru acest sondaj s-a încheiat pe 30 aprilie şi nu a acoperit ultimele evoluţii care par a indica o temperare a suspiciunilor potrivit cărora marile lanţuri de magazine ar creşte artificial preţurile înainte de reducerea TVA. Între timp, după o serie de discuţii dintre reprezentanţii Guvernului şi ai marilor retaileri, unele lanţuri au anunţat chiar o îngheţare a preţurilor.
Peste 60% din respondenţii sondajului preferă reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% în locul unei scăderi a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, 28,9% - contrariul, iar 9,2% - nu au răspuns sau au spus că nu ştiu răspunsul.