Sondaj: 9 din 10 români consideră reducerea TVA la alimente o măsură bună care va determina scăderea prețurilor
Scăderea TVA la alimente este considerată o măsură bună de 90% dintre participanții la un sondaj de opinie național, potrivit rezultatelor studiului CSCI realizat în perioada 20-24 aprilie 2015.
"90% din respondenți au considerat că scăderea cotei TVA la alimente este o măsură bună, în timp ce doar 7% afirmă că este una proastă, iar 3% nu au oferit un răspuns sau nu au știu ce să răspundă (NS/NR). Aproximativ 9 din 10 români consideră că scăderea TVA la alimente este bună pentru că va duce la scăderea prețurilor, iar 8 din 10 au declarat că această măsură va ajuta economia prin creșterea consumului populației. De asemenea, 7 din 10 respondenți sunt de părere că măsura va ajuta firmele românești", relevă concluziile cercetării sociologice.
Astfel, sondajul arată că 64% din cei chestionați au afirmat că reducerea TVA la alimente este bună pentru că vor scădea prețurile, 56% că va ajuta economia prin creșterea consumului, iar 52% dintre respondenți consideră că măsura va ajuta firmele românești să intre în competiție cu firmele străine.
Pe de altă parte, 40% dintre cei chestionați consideră că scăderea TVA la alimente va determina creșterea altor taxe și impozite, pentru a se acoperi 'găurile' la bugetul statului, 25% și-au dat acordul parțial față de această problemă, iar 19% sunt în dezacord total.
Citeşte şi: Lecţia de capitalism balcanic predată de hypermarket-uri
În ceea ce privește controalele ANAF desfășurate în ultima perioadă, studiul arată că acestea au sprijinul românilor în condițiile în care trei sferturi dintre cei chestionați (73%) au o părere bună despre aceste controale, în timp ce 21% au o părere proastă, iar 6% nu s-au pronunțat cu privire la acest subiect.
De asemenea, studiul arată că o majoritate covârșitoare a românilor este de acord cu afirmațiile referitoare la combaterea evaziunii fiscale.
"95% dintre cei intervievați consideră că toate firmele trebuie să respecte legea, indiferent de mărimea acestora, 81% că ANAF ar trebui să controleze cât mai multe firme pentru că neplata datoriilor către stat și evaziunea fiscală afectează activitatea tuturor.
Totodată, cu afirmația că prin combaterea evaziunii fiscale câștigă toți oamenii corecți care își plătesc toate datoriile către stat sunt de acord 78% dintre respondenți, iar 71% afirmă că ANAF contribuie la un mediu de afaceri corect, în care condițiile sunt egale pentru toți.
Nu în ultimul rând, evaziunea fiscală înseamnă mai puțin bani la bugetul statului deci mai puțini bani pentru școli, spitale, pensii și investiții ale statului, afirmă 74% dintre cei chestionați.
Cercetarea a fost realizată în perioada 20-24 aprilie, la nivel național, folosind metoda CATI, pe un eșantion de 1.090 de interviuri, multistadial cluster, cu selecția probabilistică a persoanelor. Eroare tolerată 3,1%, la un nivel de probabilitate de 95%.
Ştirile orei
RE DIN ROMANIA.ACESTE LEPRE ALE LUI MARX,SA FIE ARUCATI IN CANALE.
CE BINE ERA LA ALIMENTARA DIN COLT,SAU DE LA APROZAR.BA,INTOARCE-TI SIS
TEMUL.CAPITALISMUL ESTE BUN PENTRU HOTI SI MANGLITORI