Inovația și noile tehnologii – puncte cheie în Programul de Investiții Naționale al Guvernului
Chiar dacă în prezentarea susținută joi de către premierul Victor Ponta nu a existat un capitol separat dedicat inovației și noilor tehnologii, acestea joacă un rol cheie în Programul de Investiții Naționale al cabinetului pe care îl conduce.
Conceput etapizat, pornind de la asigurarea unui climat politic și economic cât mai atractiv pentru investițiile străine, Programul prezentat de către premier are în vedere orientarea banilor astfel atrași către zonele cu potențialul de dezvoltare cel mai ridicat din economia românască. Or, printre aceste zone se numără și sectorul IT, în care România dispune de o numeroasă forță de muncă înalt calificată.
Acest avantaj a atras și în trecut numeroase companii de renume către România. Dar, în lipsa unor stimulente suplimentare, el nu a fost suficient pentru ca industria IT să cunoască o dezvoltare adecvată potențialului său.
Cabinetul Ponta a făcut însă o prioritate reală din sprijinirea acestui sector, dovadă numeroasele întâlniri cu managerii marilor companii IT pe care premierul Ponta le-a avut inclusiv pe parcursul vizitelor sale externe. Pornind de la doleanțele concrete exprimate în cadrul acestor întâlniri, cabinetul a elaborat o schemă de ajutor special destinată companiilor IT care creează mai mult de 200 noi locuri de muncă. Măsura este cu atât mai binevenită cu cât discutăm despre locuri de muncă ocupate în general de tineri, în rândul cărora șomajul face ravagii prin întreaga Europă.
Interesul acordat de către cabinet pentru sprijinirea sectorului IT nu a întârziat să producă roade. Astfel, companii ca gigantul Oracle, sau Huawei și ZTE, au anunțat că doresc extinderea investițiilor din România. Huawei, spre exemplu, preconizează o investiție de 100 de milioane de dolari, urmând să își mărească semnificativ numărul de angajați români, în contextul în care intenționează ca România să devină centrul de mentenanță și servicii pentru întreaga Europă de Est. Tot la 100 de milioane de dolari se ridică și investiția care urmează să fie demarată în primul trimestru al acestui an de ZTE, firmă care produce echipamente pentru reţele de telecomunicaţii fixe, mobile, pentru reţele optice şi de date, şi pentru reţele inteligente şi de ultimă generaţie.
Trecând acum în domeniul cercetării, probabil cel mai important proiect de investiții derulat de cabinetul Ponta este legat de centrul de la Măgurele, ELI-NP. Dezvoltarea acestui proiect realizat din bani europeni a intrat într-o nouă etapă chiar zilele acestea, când a fost semnat un contract cu compania franceză Thales, care va furniza sistemul de lasere de mare putere de la Măgurele. După darea sa în folosință, programată pentru 2017, centrul de la Măgurele urmează să devină unul dintre cei trei piloni ai proiectului european ELI, cea mai avansată structură pe plan mondial destinată studiilor legate de radiaţia fotonică extremă.
Acest Centru, precum și investițiile companiilor de IT de care pomeneam mai sus sunt doar câteva dintre punctele de reper ale unei dezvoltări care va permite României să se afle în avangarda noilor tehnologii.