România, pe harta cercetării mondiale. Ce este CETAL
Proiectul ELI-NP are potenţialul de a atrage fonduri publice şi private în valoare de peste un milliard de euro şi poate conduce la crearea a peste 13.000 de locuri de muncă în cercetare.
Victor Ponta a efectuat marţi o vizită la Proiectul ELI de la Măgurele, cu ocazia lansării oficiale a Centrului Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL). Centrul este un program de configurare şi pregătire a experimentelor de fizică nucleară care se vor desfăşura, începând cu 2018, în cadrul Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics (ELI-NP).
România, prin proiectul ELI, poate intra pe harta selectă a ţărilor cu o cercetare avansată şi dezvoltată. Altfel spus, proiectul de la Măgurele aduce ţării noastre prestigiu şi cunoaştere. De asemenea, beneficiile economice sunt consistente. Proiectul are potenţialul de a atrage fonduri publice şi private în valoare de peste un milliard de euro şi poate conduce la crearea a peste 13.000 de locuri de muncă în cercetare.
Aceste beneficii sunt înţelese de autorităţile române, care acordă o atenţie deosebită dezvoltării acestui proiect. Victor Ponta, cu ocazia vizitei la proiectul laserului de la Magurele (ELI-NP), a declarat că „avem toate resursele pentru performanţă şi capacitatea de a dezvolta proiecte inovatoare. Multe agenţii şi firme private vor considera Măgurele un loc bun pentru cercetare şi dezvoltare. Renaşterea acestei platforme este o mare şansă, care ne va readuce minţile strălucite şi capitalul de inteligenţă înapoi în ţară”.