Institutul pentru Politici Publice solicită revocarea conducerii Autorităţii Electorale Permanente
Institutul pentru Politici Publice (IPP) cere revocarea de urgenţă a conducerii Autorităţii Electorale Permanente (AEP) invocând "grave" disfuncţionalităţi în controlul finanţării partidelor şi campaniilor electorale.
IPP susţine că în cazul finanţării partidelor situaţia este "dezastruoasă" deoarece AEP "nu-şi face treaba", în condiţiile în care rapoartele autorităţii constată că nu a fost încălcată legislaţia.
"În condiţiile în care tot mai frecvent DNA prezintă cazuri de politicieni care îşi justifică faptele de corupţie pentru finanţarea propriilor campanii sau ale partidelor, aproape inevitabil rapoartele de control ale AEP se termină cu fraza 'nu au fost constatate încălcări ale legislaţiei în vigoare'. Pe fondul acestor realităţi care indică grave disfuncţionalităţi în materia controlului finanţării partidelor şi campaniilor electorale şi în faţa unui an electoral în care partidele vor arunca în campaniile pentru alegerile locale şi parlamentare, conform estimărilor noastre, peste 500 sute de milioane de euro (cheltuieli reale) cerem de urgenţă revocarea din funcţie a conducerii AEP, cea care atâta timp a ignorat cu bună ştiinţă gravele probleme (unele cu potenţial de fraudă majoră) din acest domeniu", se arată într-un comunicat al IPP remis, miercuri, AGERPRES.
Organizaţia susţine că este inexistent controlul finanţării partidelor, în condiţiile în care, în urma ultimelor alegeri partidele mari - PSD, PNL şi PDL - au cumulat datorii de peste 54 de milioane de lei şi un volum al cheltuielilor mult mai mare decât veniturile declarate, iar AEP a raportat că nu au fost constatate încălcări ale legislaţiei în vigoare.
IPP aminteşte totodată că, prin modificarea adusă anul trecut legislaţiei, partidele pot, după ce primesc donaţii până la limita permisă de lege, să se "împrumute" de la persoane fizice sau juridice. De asemenea, organizaţia neguvernamentală arată că actul normativ stipulează şi că subvenţiile acordate partidelor politice au statut de afectaţiune specială şi nu sunt supuse executării silite prin poprire.
IPP arată că, potrivit informaţiilor contabile oficiale publicate de formaţiunile politice pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, în ultimii patru ani, toate partidele mari din România înregistrează constant datorii. Astfel, sumele datorate către creditori - inclusiv către bugetele publice - de PSD, PNL şi PDL în această perioadă se ridică la peste 12 milioane de euro.
În opinia IPP, cifrele raportate de partide indică "anomalii pe bandă rulantă", în condiţiile în care pentru alegerile locale din 2012 PSD raportează un volum de cheltuieli de 10 ori mai mic decât la alegerile parlamentare, iar în acelaşi an PDL cheltuia de două ori mai mult decât veniturile declarate şi încheia anul fiscal cu un deficit de peste 35 de milioane de lei. Organizaţia mai arată că ponderea cheltuielilor electorale ale PDL-ului în 2012 reprezenta numai 40% din totalul cheltuielilor făcute de partid, în timp ce pentru principalii adversari politici (PNL, PSD pentru locale şi USL la parlamentare), această pondere era de peste 70%, iar volumul de cheltuieli ale UDMR în 2012 era aproape de acela al PSD (22.403.772 de lei).
IPP menţionează că, potrivit rapoartelor, cheltuielile din campaniile electorale din 2012 ale principalelor partide sunt următoarele: PDL - 30.200.625 de lei, iar PNL şi PSD fiecare câte 31.593.729 de lei.