Investiţiile străine dau imaginea căii bune pe care se află economia românească
Una dintre cauzele aprecierii PIB în primul trimestru al acestui an este reprezentată de investiții, care au cunoscut o majorare considerabilă ca urmare a creşterii încrederii în economia românească.
Menţinând trendul de creştere înregistrat anul trecut, în primul trimestru al anului curent investiţiile au înregistrat o creştere cu 30,1% faţă de perioada similară a anului 2013, totalizând 570 milioane euro. Totodată, conform datelor publicate de Banca Naţională a României, în luna martie s-a consemnat cel mai ridicat nivel al investiţiilor de la începutul anului, ţara noastră atrăgând 290 de milioane de euro.
Creşterea investiţiilor din primul trimestru vine pe fondul revenirii încrederii companiilor străine în economia românească. Pe lângă creşterea economică peste aşteptări, în 2013 a fost înregistrat şi cel mai ridicat nivel al investiţiilor străine de la începerea crizei economice, în 2009. Anul trecut nivelul investiţiilor străine a atins 2,71 miliarde de euro, cu 26,8% mai mult mult decât în anul 2012 când s-au înregistrat 2,1 miliarde de euro. În anul 2008 valoarea investiţiilor străine a atins cel mai ridicat nivel de dupa 1989 de 9,5 miliarde euro. Odată cu începerea crizei economice, nivelul investiţiilor a scăzut abrupt, ajungând în 2009 la 3,4 miliarde de euro şi la 2,2 miliarde în 2010.
Pe lângă creşterea investiţiilor în primul trimestru al acestui an, o veste bună pentru economia ţării noastre o reprezintă şi decizia de vineri a agenţiei de rating Standard & Poor’s care a îmbunătăţit calificativul acordat României la BB+. Cu ocazia creşterii calificativului, ţara noastră intră în categoria ’’investment grade’’ după 5 ani în care agenţia a menţinut România în rândul statelor „junk”. De altfel, noul rating reprezintă o garanţie a creşterii nivelului de investiţii ca urmare a importanţei pe care o acordă companiile străine evaluărilor agenţiei americane.
Cu ocazia modificării calificativului acordat României, Premierul Victor Ponta a ţinut să precizeze că decizia Standard & Poor’s va duce la creşterea investiţiilor, la crearea de noi locuri de muncă şi la majorarea încasărilor la buget. "Pentru toţi investitorii internaţionali se confirmă progresele macroeconomice şi structurale ale României. Pentru toţi cei care vor să investească în România se asigură predictibilitatea planului de investiţii. Vom avea mai multe investiţii, locuri de muncă, încasări suplimentare la buget", a precizat şeful Executivului.
Aprecierea din ultimii 2 ani a nivelului investiţiilor nu este întâmplătoare, aceasta se datorează politicilor economice şi fiscale promovate de cabinetele conduse de Victor Ponta. În acest sens executivul a implementat şi va continua să aplice o serie de măsuri menite să crească atractivitatea economiei româneşti. Astfel, pentru a crea un climat competitiv în industrie, executivul a luat un pachet de măsuri în zona energiei. În acelaşi timp, guvernul va stimula investiţiile prin implementarea de la 1 iulie a unei hotărâri ce vizează neimpozitarea profitului reinvestit. Tot începând cu 1 iulie va intra în vigoare şi un program guvernamental care va subvenţiona companiile care creează minim 20 de locuri de muncă. Toate aceste măsuri vor fi dublate, cel mai probabil, de eliminarea a 92 de taxe şi impozite care vor avea rolul de a crea un climat investiţional benefic ca urmare a scăderii poverii fiscale şi a debirocatizării sistemului fiscal.
Continuarea trendului de creştere a investiţiilor început anul trecut şi în primul trimestru al acestui an, precum şi îmbunătăţirea ratingului de ţară acordat de Standard & Poor’s constituie o confirmare a măsurilor luate de guvernul condus de Victor Ponta în vederea stabilizării macroeconomice a României. Sunt veşti bune deopotrivă pentru mediul de afaceri şi pentru cetăţeni fiindcă toate aceste rezultate favorabile converg către consolidarea economică de care ţara noastră are atâta nevoie după dezastrul guvernării portocalii.