Economia românească, în bătălia de pe pieţele externe
Listarea Electrica. Listarea companiei de stat Electrica la Bursa de la Londra şi cea de la Bucureşti a depăşit recordul stabilit de listarea Romgaz, cererea fiind de două ori mai mare decât oferta, fiind atrase 444 de milioane de euro. Acţiunile Electrica sunt atât de dorite, încât Arhiepiscopia Clujului şi-a vândut acţiunile la Fondul Proprietatea, pentru a cumpăra la Electrica.
Listarea Electrica. Cererea mare a făcut ca încă din prima zi de tranzacţionare, valoarea acţiunilor să crească cu aproximativ 10%, ceea ce reprezintă un randament foarte bun. Dincolo de acţionari mai „exotici”, precum feţele bisericeşti, alte entităţi interesate de Electrica sunt Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a cumpărat acţiuni în valoare de 75 de milioane de euro şi devine astfel al doilea mare acţionar al companiei, cu 8,6%, după Statul Român, care deţine 49%, şi olandezii de la ING, al treilea acţionar ca mărime.
Listarea unei companii precum Electrica la Bursa din Londra, a patra cea mai mare bursă din lume, reprezintă un semnal extrem de pozitiv pe care economia românească îl transmite în afară. Un semnal şi mai bun este cel pe care îl primim din partea investitorilor străini, având în vedere că aceştia practic „s-au bătut” pe acţiunile Electrica, ceea ce arată că România nu este chiar un stat evitat, aşa cum vor să credem Traian Băsescu şi oamenii lui.
Citeşte şi: Premieră la Bursa de Valori Bucureşti: S-a listat un holding. Primele profituri
Propaganda băsistă. Desigur, pentru că nu se putea ca propaganda băsistă să îngăduie existenţa unui subiect pozitiv, fără a îl murdări, au apărut în presă tot felul de informaţii că de fapt listarea Electrica la bursă a fost cerută „din afară”, sau că gestul premierului de a deschide tranzacţiile la Bursa din Londra a fost unul exagerat. Dacă prima informaţie a fost infirmată, ba chiar s-a întors împotriva celor care au lansat-o, deoarece se pare că tocmai premierul Ponta este cel care a insistat ca Electrica să fie listata la bursă în străinătate pentru a da un semnal pozitiv investitorilor străini, a doua este pur şi simplu o prostie, deoarece premierul a fost invitat, nu s-a dus de capul lui, iar în plus România a beneficiat astfel de o bună promovare.