Ioana Petrescu: Negocierile cu delegaţia FMI, CE şi BM au fost dificile

| 12 iun, 2014

Negocierile cu delegaţia FMI, CE şi BM au fost dificile, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, care a afirmat că s-a insistat foarte mult pentru reducerea CAS, dar fără a pune în loc o măsură care să afecteze mediul de afaceri.

'Ceea ce pot să vă spun foarte clar că au fost negocieri destul de dificile. Am insistat foarte mult să facem această măsură, dar să nu punem în locul ei o măsură care să rănească mediul de afaceri în schimb. De la începutul am discutat mai multe scenarii, dar nu ni s-a părut corect să punem o taxă pe mediul de afaceri ca să scădem o altă taxă. Am fost de acord, absolut, în schimb, să stăm în ţinta de deficit. De aceea până la urmă am ajuns la concluzia că este mai înţelept să aplicăm această măsură numai de la 1 octombrie. Impactul de la 1 octombrie este mult mai redus. Ne putem permite acest lucru şi din încasările suplimentare care pe primele cinci luni ale acestui an au fost cu aproximativ 6% mai mari faţă de anul trecut. Şi, pe de altă parte, pe primele cinci luni s-a cheltuit sub aşteptări, sub cât a fost prognozat', a declarat ministrul Finanţelor Publice la o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ioana Petrescu a adăugat că Guvernul are la dispoziţie 'mai multe buffere care la momentul 1 octombrie, dacă celelalte soluţii nu merg, se pot accesa'. 

'Deci, sunt sigură că aceste cinci puncte procentuale la angajator pot acoperi ultimele trei luni din an. Şi, după cum a spus şi domnul prim-ministru, am avut o discuţie foarte clară cu FMI. Ei vor fi aici în noiembrie şi vom discuta bugetul pe 2015 şi noi ne angajăm ca acel buget să îndeplinească ţintele de deficit. Şi, bineînţeles, vom continua această măsură, dar în momentul acela se vor lua decizii în ce fel noul buget va satisface şi condiţia de menţinere a deficitului şi de a menţine şi această măsură de reducere a CAS cu cinci puncte procentuale la angajator', a declarat ministrul Finanţelor Publice. 

Ioana Petrescu a precizat că Acordul stand-by de tip preventiv cu FMI 'este în derulare'.

'Cum a spus şi premierul, top-up-ul rămâne, acele 10 puncte procentuale. Ei vor veni, o echipă tehnică, şi în iulie să ne ajute cu rectificarea bugetară. Vor veni aici în noiembrie să discutăm despre bugetul pe 2015. Acordul este încă în derulare', a declarat ministrul Finanţelor Publice.

Întrebată de ce nu a mai fost posibilă aplicarea reducerii CAS cu cinci procente de la 1 iulie, aşa cum şi-a asumat ca 'prioritate zero', Ioana Petrescu a spus: 'Într-adevăr, acesta a fost planul iniţial, dar, cum am spus şi înainte, am vrut să îndeplinim, practic, două condiţii'. 

'O dată, să stăm în ţinta de deficit şi să fim sigur că se poate acoperi golul din buget care se va crea probabil din această măsură de relaxare fiscală. Iar, pe de altă parte, nu am vrut să pun o măsură care să fie, practic, o taxă în plus pentru mediul de afaceri, o taxă în plus pentru altcineva. Nu mi se pare normal ca o relaxare fiscală să fie urmată, practic, de taxe mai mari în altă parte', a declarat ministrul Finanţelor Publice. 

Întrebată dacă cetăţenii ar urma să suporte din propriul buzunar aplicarea a două măsuri decise de Guvern, 'taxa pe stâlp şi sprijinul acordat industriei prin certificatele verzi', Ioana Petrescu a spus că, la acest moment, 'nu este clar cât procent din taxele respective se vor regăsi în preţuri'. 

'Procentul poate fi între 0% şi 100% şi asta se va vedea după o perioadă de timp. Despre taxa de stâlp pot să vă spun, ceea ce am discutat şi cu mediul de afaceri, că vom continua un dialog cu ei să găsim o formulă mai bună pentru anul 2015 care să ia în considerare preocupările mediului de afaceri şi observaţiile pe care le-am primit de la ei', a declarat ministrul Finanţelor Publice.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ