Discutiile cu FMI, în impas? Așa, și?
Mare breaking news la televiziunile de știri: negocierile cu FMI au eșuat, Guvernul refuză să accepte condițiile impuse de finanțatorii internaționali. Foarte bine! Felicitări premierului Victor Ponta și echipei sale pentru că au curajul necesar pentru a înfrunta membrii delegației creditorilor internaționali. România nu este în situația disperată în care să aibă nevoie de ajutorul FMI.
Avem un acord în vigoare, nu se întâmplă nimic dacă nu se semnează o nouă scrisoare de intenție, pur și simplu sunt amânate discuțiile până la toamnă.
Ar fi fost mai bine ca Ponta și miniștrii săi să stea în genunchi în fața reprezentanților FMI, așa cum au făcut Boc și ai lui? În fiecare seară aud diverși analiști cum se plâng că de fapt țara nu este guvernată de la București, ci de la Washington și Bruxelles, de către FMI și Comisia Europeană. Ei bine, se pare că nu e chiar așa! Nu neg că e posibil să fi fost așa în trecut, în vremea guvernărilor portocalii, dar acum nu mai este cazul, iar sloganul PSD „mândru că sunt român” pare a fi pus în practică de Ponta și echipa sa.
Dar de ce au ajuns în impas negocierile dintre cele două tabere? Pentru că Executivul nu dorește să impună noi taxe și impozite, ba dimpotrivă, dorește să le scadă, fiind vorba în special de reducerea CAS la angajator. Se știe că FMI e alergic la reducerea taxelor și solicită de fiecare dată ca banii care ar fi astfel pierduți, să fie recuperați prin alte măsuri. La fel a solicitat și acum. Doar că de data aceasta, Ponta le-a spus „nu, ajunge!”.
Dacă politica românească ar fi fair-play, în acest moment PNL și PDL, care după ce s-au întâlnit ieri cu delegația FMI, au solicitat reducerea CAS la angajator fără adoptarea unor măsuri compensatorii, ar trebui să se alăture eforturilor Guvernului. Nu se va întâmpla acest lucru, ci exact contrariul. Vom vedea reprezentanții celor (încă) două partide cum vor picta tabloul unui cataclism economic, vor critica Guvernul și îl vor numi iresponsabil, pentru că nu cedează în fața FMI, ci dorește să se impună. O nouă dovadă de ipocrizie.
Ştirile orei
FMI a plecat val-vartej, fara o declaratie de presa... asa si?
Ce mare scofala ca nu sunt incasari la buget si ca gaura cu scaderea CAS e prea mare si nu poate fi acoperita? Economia duduie....are nevoie de voturi la prezidentiale... Asa ,si? Ce mare scofala ! Face o lege si o trece prin parlament.nu trece,e de vina parlamentul...el a vrut..altii nu il lasa ! Hi Hi Hi
citesc si nu mai mai minunez de ipocrizia lui Sultanescu...
1.mai socialistule,Ponta din 2012 se tot lauda ca se incadreaza in criteriile FMI,asta inseamna ca a fost la cheremul sau?
2.mai pui de comunist pregatit de Stefan Gheorghiu,a cerut FMI majorare de taxe sau a cerut variante de compensare ?