Ioana Petrescu: Nu am simţit nevoia să îmi dovedesc diploma de la Harvard într-o întâlnire la Cotroceni
Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice, a declarat miercuri, la Antena 3, că nu crede că preşedintele Traian Băsescu aştepta, la întâlnirea ce a avut loc luni la Cotroceni, ca ea să spună nişte cifre, ci aştepta să spună că va creşte nişte taxe.
'Nu cred că domnul Traian Băsescu aştepta neapărat acele cifre. Domnul Traian Băsescu cred că aştepta să spun eu că voi creşte nişte taxe. Ceea ce nu voi voi spune şi n-o voi face. Şi asta pentru că am o viziune foarte clară că voi folosi politica fiscală că să cresc economic. Am făcut profitul reinvestit şi am făcut scăderea de CAS. Ar fi fost foarte uşor să dau din cap şi să fiu de acord cu orice măsură se pune pe masă de creştere a taxelor, când am discutat cu FMI, şi discuţiile cu FMI au fost extrem de lungi şi au durat până la 12 noaptea, timp de două săptămâni, pentru că eu nu am fost de acord să creştem taxele asupra mediului de afaceri şi să-i împovărăm în acelaşi moment în care reducem fiscalitatea pe CAS', a explicat Ioana Petrescu.
Citeşte şi: CT Popescu, comentariu memorabil despre Ponta şi ministra Harvard
Acesta a mai afirmat că la întrebările care i se puneau la Cotroceni nu putea să răspundă în cinci minte şi nici nu putea să răspundă 'pe picior', cum o să se facă bugetul pe 2015.
'La întrebările care se puneau nu se putea răspunde în 5 minute pe picior, undeva la Cotroceni. Discutam de MTO. Nu este 6 miliarde. Nu aveam cum să estimez eu cât va fi impactul acestei ajustări de deficit, că despre asta este vorba, faptul că deficitul structural anul viitor, în 2015 trebuie să fie 1%. Dar acest deficit este calculat pentru un PIB potenţial. Datele astea nu le avem încă. Deci nu ştim că o să fie 6 miliarde de lei. Am şi zâmbit acolo. Am fost politicoasă, nu am replicat. Nu pot să spun acum pe picior cum o să se facă bugetul pe 2015', a mai spus ministrul Finanţelor.
Citeşte şi: IOANA PETRESCU: Nu mă șifonez atât de ușor, dar m-am șifonat atunci când s-a spus că am vrut să ridic taxele
Acesta a adăugat că scopul întâlnirii nu era 'să facă un curs' cu preşedintele privind modul în care se face bugetul pe 2015 şi nici să îşi 'dovedească' diploma de la Harvard.
'În 2015 se va şti cât a fost PIB în 2014 şi va putea fi estimat PIB pentru 2015, că pe baza veniturilor realizate în 2014 se vor estima veniturile din 2015. Pe baza inflaţiei şi pe baza creşterii economice vom estima care vor fi cheltuielile. Diferenţa va trebui într-adevăr acoperită de anumite măsuri care se vor decide la momentul respectiv. Nu am vrut să intru în acest lucru mai ales că ştiam că domnul preşedinte probabil ştie aceste lucruri şi nu acesta era scopul ca să-i dau un curs cum se face bugetul în 2015. Chiar nu am simţit nevoia să îmi dovedesc diploma de la Harvard într-o întâlnire la Cotroceni. Dacă era necesar să conving pe cineva de CAS, da, a trebuit să discut cu mediul de afaceri, a trebuit să discut cu FMI, cu Banca Mondială. Dar clar scopul acolo era politic. Nu să conving pe cineva că măsura CAS este bună. Sunt convinsă că domnul preşedinte crede că este bună. Şi nici să dovedesc eu care sunt studiile de Harvard, pentru că am depăşit deja faza în care vreau neapărat să-mi dovedesc ce am învăţat în şcoala', a precizat Ioana Petrescu.
Citeşte şi: Gloata de politruci a sărit la gâtul Ioanei Petrescu
Ea a menţionat că i-a spus preşedintelui că există un impact economic al acestei măsuri şi nu unul strict contabil şi a încercat să explice cât de mult se poate reduce impactul acestei măsuri asupra bugetului.
'Am început să explic că există acest impact economic şi nu cel contabil. Impactul pe anul viitor este în jur de 4,8 miliarde lei. Ideea este că, dacă, de exemplu, angajatorii care folosesc această măsură plătesc cu 5 puncte procentuale mai puţin... Dacă presupunem că 50 la sută din bani îi folosesc să angajeze şi 50 la sută să facă investiţii, se recuperează vreo 1,3 miliarde lei din creşterea numărului de angajaţi în economie. Vorbim de CAS, CASS, impozit pe venit şi contribuţii de şomaj. Şi 1,2 miliarde lei din investiţii şi aici vorbim că atunci când cumperi un echipament, un utilaj, plăteşti TVA, există un multiplicator acolo al acestor investiţii în economie. Aceste cifre sunt nişte cifre contabile. Aici vorbim şi cum să acoperim restul. O dată prin reducerea evaziunii fiscale. Am spus foarte clar că în trecut când a crescut CAS peste un anumit nivel a crescut evaziunea fiscală. În 2008-2012 a crescut cu 10 miliarde lei la CAS. Deci ne putem aştepta ca ea să scadă când scădem CAS sub anumit nivel. Dacă evaziunea fiscală la CAS scade cu 10 la sută atunci aduce la buget 1,9 miliarde lei. Acum avem noul Cod al insolvenţei, vorbim de 40 miliarde pe care le avem de recuperat din creanţe. Pe Codul insolvenţei, pe termen scurt putem recupera 40 miliarde', a explicat Ioana Petrescu.
Citeşte şi: 5 concluzii dupa “consultarile” de la Cotroceni
Ministrul Finanţelor a precizat că acel set de măsuri cerut de Traian Băsescu nu poate fi făcut pentru că lipsesc date, 'trebuie să ai un PIB precizat pentru 2015, venit precizate pentru 2015, să vezi cât îţi cresc cheltuielile, să ştii cât este deficitul, asta cunoaştem, şi diferenţa să fie acele măsuri pe care le cerea domnul preşedinte, dacă vom avea nevoie de ele'.