Iohannis a fost de acord cu tăierea pensiilor, chiar dacă el crede că românii au memorie scurtă
Văzând că nu mai poate recupera decalajul ce îl desparte de Victor Ponta în preferințele electoratului, Klaus Iohannis a cedat nervos duminică și s-a lansat într-un atac penibil la adresa PSD, acuzând formațiunea social-democrată că face o campanie „mizerabilă” de care ar trebui „să le fie rușine”.
În cadrul atacului furibund de duminică, candidatul ACL a negat că a susținut măsurile de austeritate luate împotriva pensionarilor sau că atunci când va deveni președinte va tăia din veniturile persoanelor vârstnice. Ceea ce a uitat Klaus Iohannis să le spună românilor este că în anii de recesiune economică se arăta dispus să introducă măsuri de austeritate, care să includă reducerea salariilor, a pensiilor, majorarea TVA și introducerea unor noi taxe și impozite. Într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3 în 2010, edilul Sibiului se declara pentru reducerea sau impozitarea pensiilor. "Se poate discuta și pe reducerea sau impozitarea pensiilor, însă dacă ne rezumăm doar la aceste două măsuri cu certitudine nu vom ieși din criză", declara atunci Klaus Iohannis.
Citeşte şi: Sindromul Vadim Tudor la băsişti
Ipocrizia lui Klaus Iohannis în privința pensiilor este dată de gol și de o declarație mai recentă prin intermediul căreia lăuda tăierile de salarii și politica de austeritate a guvernării Emil Boc. Mai exact, în luna august a acestui an, în cadrul unei întâlniri cu simpatizanții PNL și PDL din județul Arad, liderul liberal a atacat cabinetul condus de Victor Ponta și a elogiat măsurile luate de guvernele portocalii în perioada de recesiune economică. Declarațiile liderului ACL nu ar trebui să surprindă în contextul în care PNL s-a dezis de angajamentele luate față de români în 2012 prin alianța realizată cu partidul care, sub oblăduirea lui Traian Băsescu, a redus pensiile și salariile.
Pe parcursul campaniei electorale, Klaus Iohannis a bătut țara în lung și în lat încercând să îi convingă pe români că, odată instalat în scaunul prezidențial de la Cotroceni, va propune scăderea TVA. În ciuda acestei promisiuni electorale, liberalul avea cu totul alte convingeri în 2010. Potrivit declarațiilor, liderul ACL susținea o creștere a TVA de 2%-3% pentru a aduce mai mulți bani la buget și se pronunța și pentru reducerea salariilor. "Personal aș agrea o variantă mai puțin dureroasă și aș fi fost de acord să se reducă salariile cu 5%-8%, lucruri care s-au întâmplat și în altă parte și nu s-a întâmplat mare lucru", susținea Klaus Iohannis. Pe lângă majorarea TVA, președintele actual al PNL sublinia în 2010 că scăderea veniturilor bugetarilor, stabilirea impozitului pe venit și creșterea TVA sunt măsuri corecte și pot fi combinate.
Citeşte şi: Acum, că suntem între noi, românii, vrem să iasă Iohannis președinte?
Din moment ce în 2010 era de acord cu măsurile de austeritate, este greu de crezut că liderul liberal odată ajuns șef al statului nu va sprijini măsuri similare. Politicile pe care Klaus Iohannis le sprijinea în 2010 și pe care le lăuda în această vară au împins milioane de români în sărăcie într-un moment dificil, când aveau cel mai mult nevoie de solidaritate și de sprijinul statului.
Trăgând linie peste toate declarațiile din trecut ale liderului liberal putem observa ipocrizia pe care o manifestă Klaus Iohannis față de români, crezând că aceștia au uitat de declarațiile prin care sprijinea măsurile de austeritate. Având în vedere declarațiile din trecut alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României nu ar aduce nicio garanție cum că acesta nu ar gira măsuri de reducere a pensiilor sau a veniturilor salariale.