Iohannis ar fi trebuit să accepte luni preluarea funcției de ministru
Klaus Iohannis ar fi trebuit să accepte luni preluarea funcției de ministru și astfel să evite toată această tevatură care a luat naștere și care e de natură să dăuneze grav atât dinamicii din cadrul USL, cât mai ales imaginii PNL.
De aproape o săptămână asistăm la un crescendo al tensiunii conturat de un adevărat ping-pong al declarațiilor între exponenții principalelor partide care formează USL, iar starea de agitație creată are la bază un motiv cel puțin aberant – refuzul lui Klaus Iohannis de a renunța la Primăria Sibiului și încăpățânarea acestuia de a trage cu dinții de funcția de vicepremier. Liberalul propus pentru șefia MAI ar fi trebuit să accepte luni preluarea funcției de ministru și astfel să evite toată această tevatură care a luat naștere și care e de natură să dăuneze grav atât dinamicii din cadrul USL, cât mai ales imaginii PNL.
Klaus Iohannis este principalul vinovat de modul în care a evoluat această situație și de starea actuală de incertitudine care persistă pe scena politicii autohtone. În condițiile în care PNL și PSD au fost de acord că numirea lui Iohannis la șefia Ministerului Afacerilor Interne este un plus pentru Guvern este clar faptul că lucrurile s-au complicat mult după ce acesta și-a manifestat dorința de a păstra și Primăria. Din acel moment, ambiția neamțului și încăpățânarea colegilor liberali au condus la o degenerare a unei situații care în fond are la bază o non-problemă. Liderul liberal dă dovadă de iresponsabilitate și în ceea ce privește poziția de vicepremier, funcție care pare mai mult a fi o condiție în a accepta șefia ministerului. Până una alta, poziția de vicepremier nu este atât de stringentă cum este preluarea MAI și putea foarte bine să fie rezolvată ulterior numirii în Guvern.
Crin Antonescu se folosește de Iohannis pentru a câștiga teren pe trei planuri – intern, în cadrul PNL, la nivelul USL, în fața colegilor pesediști și fața electoratului, care nu-l poziționează chiar satisfăcător în clasamentul oamenilor politici ai momentului . Cu toate astea, pe Ionhannis nu pare să-l deranjeze să fie buzduganul zmeului liberal și pe bună dreptate, el nu are decât de câștigat. De pierdut în schimb se pierde pe scală largă la nivelul PNL, dar și al USL.
Anul acesta, mai mult ca oricând, românii trebuie să vadă o USL unită și hotărâtă să ducă la bun sfârșit angajamentele asumate față de români, motiv pentru care o tensiune inutilă pornită din lăcomia unui neamț care nu se mai satură de funcții aruncă peste USL o nedorită și nefondată tensiune. Dacă Iohannis ar fi acceptat de luni preluarea funcției de ministru nu mai ajungeam să scriem acum despre negocierile eșuate dintre partidele din cadrul USL, aveam un ministru care aduce plus valoare Guvernului României și ne puteam îndrepta atenția către probleme cu adevărat serioase.