Liberalii boicotează legi decise în USL. Despre STS şi despre codul rutier
Liberalii par să nu înţeleagă cum funcţionează o coaliţie. După ce în ultimul an au practitat Opoziţia de la guvernare, astăzi PNL pune beţe în roate şi în Parlamentul României, punând într-o postură delicată propria majoritate parlamentară.
După cum este deja cunoscut, la sfârşitul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, premierul Victor Ponta a anunţat că USL va iniţia un proiect de lege prin care Servicul de Telecomunicaţii Speciale (STS) va putea trece la Ministerul de Interne şi în coordonarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, departament la conducerea căruia se află medicul Raed Arafat, măsură salutată inclusiv de către partenerii liberali.
Toată lumea părea să fie de acord, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor avizând favorabil la începutul acestei săptămâni propunerea legislativă. Astăzi în schimb, lucrurile nu mai sunt la fel de clare, liberalii nemaifiind la fel de dispuşi să voteze legea prin care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale urmează să fie transferat din CSAT la Ministerul de Interne. Oscilaţiile liberalilor se dovedesc a fi extrem de nocive, în contextul în care premierul ceruse votarea în regim de urgenţă a legii, pentru a-l putea schimba imediat din funcţie pe directorul STS, Marcel Opriş. Merită reamintit faptul că reprezentanţii de vârf ai Romatsa, MAI, IGSU au plătit cu funcţia pentru accidentul aviatic din munţii Apuseni, STS-ul condus de Marcel Opriş fiind singura instituţie implicată în tragedie care a refuzat să dea socoteală ori să-şi asume orice fel de responsabilitate. Şi asta în condiţiile în care Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a furnizat în două rânduri coordonate greşite echipelor de salvare.
În acest sens, comportamentul celor de la PNL pare de neînţeles sau naşte mari semne de întrebare. Ce joc practică liberalii? Şi poate chiar mai important, în favoarea cui ? Într-un fel era de aşteptat. Din moment ce preşedintele PNL îşi schimbă discursul după cum bate vântul, era normal să imprime acelaşi stil şi partidului pe care îl conduce. Cu ce preţ totuşi ? Acela de a face scut în jurul generalului Marcel Opriş şi aliniindu-se astfel pe aceeaşi poziţie cu cea a lui Traian Băsescu !
Din păcate, aceasta nu este singură frână trasă de PNL în Parlament. Într-o şedinţă comună a comisiei juridice şi a celei de administraţie publică din Senat, Codul Rutier a fost respins din cauza faptului că liberalii au preferat să se abţină sau să voteze împotrivă. Raportul a întrunit astfel 12 voturi „pentru“, 5 „împotrivă“ şi 7 „abţineri“. Atitudinea PNL-ului a fost sancţionată şi de deputatul PSD Darius Vâlcov. “Discutăm de peste două luni de zile pe acest proiect. Haideţi să vedem când dăm dovadă de seriozitate”, le-a reproşat acesta liberalilor.
Prin nerespectarea deciziilor stabilite în USL, PNL-ul continuând să ducă o politică ipocrită. Întrebarea care se naşte totusi, este cât mai poate să ţină jocul duplicitar al liberalilor ?
Ştirile orei
iar ceilalti de la PSD sunt rudele celor decedati la Canal...
cred ca habar nu ai tu cum trebuie sa functioneze o coalitie...
nu anunta anticipat unul masura si ceilalti se subordoneaza...
se discuta masura in partide,apoi in USL si daca exista consens,se merge mai departe...
ar mai fi o varianta:PNL-ul sa fie reprezentat doar de Chit-oiu,insa s-a dovedit ca avea dubla legitimare.
ps-ce coordonate da STS?ai citit raportul guvernului?