Iohannis, contrazis din nou din PNL – Băsescu a încălcat Constituția
În ultima vreme, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu a revenit în agenda publică, mai ales că șeful statului nu are nicio problemă în a-și etala partizanatul pentru Elena Udrea și în a ieși la masă cu aceasta.
Deși ne aflăm la câteva zile de primul tur al prezidențialelor, Băsescu este în continuare un subiect principal, în detrimentul temelor relevante, cum ar fi campania sau discuţia despre programele candidaţilor care vor să ajungă la Cotroceni.
În acest cadru, Mihăiță Calimente, unul din cei mai influenți aleși liberali, a făcut luni seară o serie de afirmații legate de acestă inițiativă. „Dacă domnul Ponta porneşte acest proces de suspendare, noi vom fi alături de dânsul. Vă dau în scris că domnul Ponta nu o va face”, a spus Calimente la Antena 3.
Trecând peste atacul la adresa premierului, care trebuie privit ca un mesaj standard de campanie, liderul PNL pare să spună ceva complet diferit de linia oficială a partidului, care poate fi redusă la ce spunea la începutul lunii septembrie Klaus Iohannis. Atunci, liderul PNL comenta demersul demiterii lui Traian Băsescu prin prisma celor întâmplate în 2012: „Toată acţiunea a fost la limita Constituţiei, dar nu trebuie să confundăm fondul problemei cu forma. Întreaga procedură a fost inutilă şi prost inspirată. Nu trebuia făcută. Nici suspendarea, nici referendumul. Nu avea nimeni de câştigat. USL a pregătit foarte prost, a informat foarte prost, au fost niste paşi prost pregătiţi”. Cu alte cuvinte, în timp ce liderul PNL spune că demararea procedurii de suspendare nu își mai are rostul, în acest moment în propriul partid apar voci care susțin propunerea.
Dacă în PNL există un curent în favoarea ideii de suspendare a lui Traian Băsescu, atunci lucrurile devin și mai interesante prin prisma imaginii pe care liderul partidului încearcă să o creeze. În fond, Klaus Iohannis vrea să convingă posibilii alegători că are în spate tot partidul de care este susținut fără niciun fel de rezerve. Această este un demers logic, având în vedere că Iohannis este relativ nou în partid, a fost catapultat din start în conducerea liberală și, după europarlamentare, a obținut într-un mod mai mult sau mai puțin corect atât președinția partidului cât și nominalizarea în funcția de candidat al PNL.
Existența unor divergențe de opinii pe marginea suspendării între Klaus Iohannis și cei pe care teroretic îi conduce nu este deloc în avantajul liderului PNL, mai ales că pe zi ce trece devine din ce în ce mai evident că el va pierde alegerile. Semnale de genul celui transmis de Mihăiță Calimente, din care reiese că în PNL au apărut diverse curente de opinie ce se opun președintelui partidului, arată în final cât de aproape este Iohannis de a pierde puterea pe care o are în partid.
Într-un context electoral, orice partid trebuie să se comporte unitar din moment ce scopul final este acela de a câștiga alegerile. Ce se întâmplă în prezent în PNL devine semnificativ pentru un partid pe cale de a se dezintegra din cauza modului brutal în care se încearcă impunerea opiniilor personale de către un lider care, deși nu are nimic de a face cu viața de partid, speră să obțină funcția supremă în stat.