Iohannis e pregătit să-i ia locul lui Antonescu în partid, după 25 mai. Dar ce spun liberalii?
Ultima apariție televizată a vicepreședintelui liberal Klaus Iohannis transmite un mesaj important. Se pare că liderii PNL își dau unul altuia nu numai clanța studiourilor preferate ale lui Traian Băsescu, ci se pregătesc foarte serios și de o predare, respectiv preluare, a funcției de conducere în PNL.
Ca să scutească membrii liberali de dubii, cum va fi, cine va fi, dar și de speranțele în sensul revenirii într-un USL reeditat, Iohannis a declarat cât se poate de clar în cadrul emisiunii ”Evenimentul Zilei”, difuzată de B1 TV, că în cazul în care Crin Antonescu își va da demisia din funcția de președinte al PNL, el va prelua conducerea. Aceasta nu poate însemna decât că, la nivelul conducerii PNL s-a analizat mai lucid și fără patimă evoluția partidului și s-a renunțat la orice iluzie legată de o eventuală reușită în sensul depășirii pragului de 20%, autoimpus la alegerile europarlamentare. Crin Antonescu va fi constrâns să-și dea demisia, așa cum a promis, deși nu este exclusă în totalitate nici cramponarea acestuia la conducerea partidului pe care-l va duce astfel la sinucidere politică. Marele pericol pe care Iohannis îl abordează explicit este revenirea USL, de aici și importanța mesajului prin care se dorește blocarea de-a curmezișul a speculațiilor care vor apărea o dată cu demisia lui Antonescu. Vicepreședintele de Sibiu a și spus de altfel că nu crede că explicațiile conducerii liberale privitoare la rațiunile părăsirii USL au ajuns ca atare la electorat și a deplâns ca perfidă folosirea de către PSD a sloganului USL trăiește.Din perspectiva și în opinia liberalului acest slogan este de natură să creeze confuzie și nesiguranță la nivelul electoratului.
Rămâne însă fără explicație, atât din partea lui Iohannis cât și din partea lui Antonescu, starea ciudată de noncombat a partidului liberal, în aceste condiții. Dacă ar fi să admitem ceea ce afirmă Iohannis, că simpla menționare a USL ar fi de natură să încurce electoratul în propriile opțiuni, cum se explică faptul că PNL nu a demarat o campanie electorală eficientă, marșând chiar pe această temă, care se cerea lămurită? Conceptul de campanie al PNL este gol, o formă fără fond și personalitate. În plus, cum ar putea liberalii să reproșeze foștilor parteneri social democrați folosirea metaforică a USL, când ei înșiși se oferă electoratului din ipostaza metaforică de campioni. De ce ar trebui luată USL ad literam, când de fapt descrie o stare de spirit cât se poate de clară, în timp ce ”campionatul electoral” al liberalilor ar trebui privită în continuare ca o metaforă?
În plus e confuză și argumentația lui Iohannis privitoare la mecanismul prin care simpla folosire a siglei USL ar aduce voturi. Crede vicepreședintele PNL că oamenii pot fi hipnotizați cu trei litere? Trei litere are și PNL și PMP... De ce nu funcționează atunci frăția de arme a lui Antonescu cu Băsescu?
”Nu cred că mai sunt oameni care votează în mod tradițional pentru PNL, care cred în această poveste cu PSD și USL. Sloganul acesta țintește în zona electoratului indecis, care nu urmărește, nu citește, nu este interesat și a auzit ceva în 2012 cu USL și Ponta”, a afirmat acesta.Dar cum și în ce fel cineva atât de rupt și neinteresat de fenomenul și lupta politică ar deveni brusc interesat și activ, dispus să-și acorde votul la simpla enunțare a trei litere.
Argumentația lui Iohannis nu rezistă la o analiză cât de cât lucidă: De fapt, vicepreședintele PNL încearcă să mascheze cu orice preț că argumentul lui Victor Ponta în favoarea USL este valid și, ca atare, este perceput pozitiv de electorat și funcționează. Românii au perceput de la bun început USL ca o stare de spirit, ca o frondă la adresa regimului Băsescu de care au vrut să se debaraseze. Cum altfel să fi acceptat o alianță care mergea în mod clar împotriva distincțiilor doctrinare, care mai mult separau decât uneau partidele componente. Ori, după cum poate constata oricine, cât timp Traian Băsescu și-a menținut poziția forțată și toxică la Cotroceni, starea de spirit a populației care i se opune a persistat.
Ştirile orei
argumentatia este slabuta...articolul nu merita comentarii.
si in plus,noua ne place mai mult cum "isi dau la gioale" Dl Ghita si Dl Negoita...
propun ca un TV prieten,RTV sau A3,sa-i cheme in studio la Capatos...