Iohannis habar nu are de politică. Coabitarea este în spiritul Constituției
Prezent, vineri, la Arad, la un miting al Alianței Creștin Liberale, Klaus Iohannis a declarat că dacă va fi ales președinte, nu va coabita politic cu nimeni, deoarece coabitarea înseamă un troc politic.
Liderul liberal nu este la prima declarație de acest fel. De mai bine de o săptămână, președintele PNL repetă în fiecare zi, precum o placă stricată, că nu va coabita cu premierul.
Dacă inițial declara că nu va cobita cu premierul Victor Ponta, acum și-a nuanțat mesajul, declarând că nu va colabora cu niciun alt premier, în afară de cel al ACL. Această schimbare a conținutului de mesaj vine după ce mai multe voci l-au acuzat că intenționează să îl desemneze pe Traian Băsescu premier, în cazul în care va câștiga alegerile prezidențiale. Pentru a convinge alegătorii că nu va colabora cu PMP și Traian Băsescu, Klaus Iohannis încearcă să elimine orice suspiciune, susţinând că nu va coabita cu nimeni.
Citeşte şi: Iohannis, fan Basescu de cel putin 10 ani
Toate aceste declarații vin după ce săptămâni în șir candidatul ACL și-a ținut capul în nisip, de teama oricărei dezbateri publice care să îi pună în discuție programul politic. Prin declarațiile succesive cu privire la intenția de a nu coabita cu nimeni în cazul în care va ajunge președinte, Klaus Iohannis arată o lipsă de cunoaștere a prevederilor constituționale.
Conform Legii Fundamentale, ”preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”. Astfel, în situația în care majoritatea parlamentară și președintele au culori politice diferite, șeful statului este nu numai obligat să coabiteze dar să fie și cel care se asigură că aceasta are loc.
În esență, coabitarea înseamnă respectarea voinței alegătorilor. Chiar dacă președintelui ales îi convine sau nu rezultatul alegerilor, el trebuie să respecte votul românilor. În cazul în care în urma alegerilor, președintele provine dintr-un alt partid sau alianță politică decât majoritatea parlamentară, este de datoria oamenilor politici să găsească o formulă de compromis care să permită evitarea unui blocaj instituțional.
Pentru a evita crizele politice rezultate din această situație electorală este nevoie ca toate forțele politice implicate să colaboreze pentru interesul național. Astfel, în ciuda rezultatelor electorale, șeful statului și majoritatea parlamentară sunt obligați de Constituție și de interesul public să colaboreze pentru bunul mers al statului. Chiar dacă coabitarea nu este comodă, ea este parte a jocului democratic și trebuie acceptată ca atare, fiind oricând preferabilă unui blocaj politic și instituțional.
Declarațiile iresponsabile ale lui Klaus Iohannis vorbesc de la sine. Trimiterea liberalului la Cotroceni ar înseamna un cec în alb în favoarea instabilității și în favoarea blocajelor politice și instituționale. După două mandate prezidențiale marcate de instabilitate este timpul ca România să depășească pentru totdeauna acest climat defavorabil. Românii sunt sătui de modelul conflictual furnizat de Traian Băsescu și își doresc un președinte mediator, echidistant, care rezolvă probleme și care nu creează crize artificiale.