PNL vorbește de “respectarea votului cetățenilor”? Păi atunci de ce l-au tradat?
Vicepremierul Liviu Dragnea a anunțat intenția cabinetului din care face parte de a aproba o ordonanță de urgență prin care, într-un interval de două săptămâni, aleşii locali să poată opta pentru un alt partid, altul decât cel pe lista căruia au fost aleși inițial.
În prezent, primarii şi preşedinţii de CJ îşi pierd mandatul dacă părăsesc partidul cu care a câştigat alegerile. ”Începe să se instaleze o oarecare instabilitate în administraţia locală generată de apariţia unor partide - PMP, PLR, ruperea USL, apariţia ACL şi au început din ce în ce mai mulţi primari să îşi exprime public susţinerea pentru un partid, altul decât pe listele căruia au candidat“, a spus vicepremierul. „În acest context eu mă gândesc serios dacă nu cumva, în perioada imediat următoare, pentru că a început să devină o situaţie care trebuie rezolvată urgent, nu ar trebui să luăm modelul din 2006 şi să adoptăm un act normativ prin care să se stabilească o perioadă de două săptămâni în care toţi aleşii locali să poată opta în care partid să activeze“, a mai spus Liviu Dragnea.
Nici nu a apucat însă bine să își explice inițiativa că PNL și PDL au și sărit în cor să o critice. Chipurile ea ar încuraja migrația politică, după cum susține Klaus Iohannis, care consideră că o asemenea ordonanță ”ar fi o mare eroare”, în timp ce Gheorghe Falcă și Monica Macovei acuză PSD că ar face presiuni financiare asupra aleșilor locali.
Ceea ce uită însă în mod convenabil să precizeze toți aceștia este că OUG la care a făcut trimitere Liviu Dragnea nu ar face în fond decât să oficializeze situația existentă în teritoriu. Or, acolo PSD a pierdut în majoritatea cazurilor majoritatea după ruperea USL și decizia liberalilor de a se alia cu democrat-liberalii. Așadar, dacă până acum așa-zisele presiuni financiare nu au funcționat, de ce ar funcționa ele de acum încolo?
Așadar, în realitate, OUG în discuție nu ar face decât să forțeze aleșii locali să dea cărțile pe față, restabilind transparența în ceea ce privește opțiunile politice ale acestora și lăsând alegătorii să decidă dacă se mai simt sau nu reprezentați de cei pe care i-au votat sub culorile unui partid și care acum și-au schimbat opțiunea. S-ar crea astfel un ”moment zero” de care PDL și mai ales PNL fug ca dracu’ de tămâie, din moment ce el va expune public trădarea sensului votului pe care românii l-au dat în vara lui 2012.
Atunci, românii au votat în mod copleșitor pentru a-i trimite în opoziție pe decmorat-liberali, iar liberalii au obținut un număr record de aleși locali care, în multe situații, i-au învins în luptă directă pe reprezentanții PDL. Numai că, între timp, PNL a schimbat barca, a abandonat USL și s-a aliat cu democrat-liberalii, pe care i-a readus la putere în teritoriu, trădând încrederea electoratului care a vrut să scape de democrat-liberali. Iar această mișcare a fost pusă în practică la nivel politic, începand cu luna iunie 2014, printr-o migrație de o amploare fără precedent.